Musiikintekijä tarvitsee 288 miljoonaa Spotify-soittoa ansaitakseen saman kuin Spotifyn keskivertotyöntekijä

Tarkalleen ottaen 288 104 634.15. Niin monta Spotify-soittokertaa tarvitsee musiikintekijä ansaitakseen saman verran tuotoksestaan kuin mitä Spotifyn keskivertotyöntekijä ansaitsi vuonna 2015. Laskutoimituksen suoritti verkkosivusto The Trichordist.

Spotify julkisti juuri taloustietonsa viime vuodelta. Niihin tarttui ensin Digital Music News -sivusto, jonka toimittaja Paul Resnikoff laskeskeli, että Spotifyn keskivertotyöntekijän vuosittainen palkka on 168 747 dollaria Ameriikan rahaa, eli noin 151 500 euroa. (Ei paha, muuten, jos sallitte sanoa.)

The Trichordist vei homman askeleen pidemmälle ja lähti vertailemaan tätä palkkiota Spotifyn maksamiin rojaltipalkkioihin musiikintekijöille. Taiteilijoiden asiaa ajavan sivuston tietojen mukaan parhaimmassakin tapauksessa, eli kun musiikintekijä omistaa itse kaikki oikeudet musiikkiinsa, hän saa yhdestä soitosta 0.00058 dollaria. Tämähän on siis noin 0.00052 euroa.

Näitä soittoja saa sitten olla se lähemmäs kolmesataa miljoonaa, jotta niistä kertyy tuo aiemmin mainittu vuosiansio.

Eihän tämä valitus striimauspalvelujen nihkeästä tulomallista tietenkään uutta ole muusikkojen ja taiteilijoiden keskuudessa. Mutta eivätpä nämä kylmät luvut paljon valoisampaa kuvaa tilanteesta näytä antavan.