Musiikkiteollisuus on polvillaan ja Spotify on maailman suurimpia rikollisia, sanoo Cradle of Filthin Dani Filth

Suurella osalla yleisöstä on suuria harhakuvitelmia muusikoiden taloudellisesta tilanteesta, toteaa Filth.

20.06.2023

Cradle of Filth -nokkamies Dani Filth keskusteli hiljattain Rock Hard Greecen kanssa musiikkiteollisuudesta, talousasioista sekä suoratoistopalveluista, joiden suureksi ystäväksi Filth ei lukeudu.

”Musiikkiteollisuus on tällä hetkellä polvillaan. Älä ymmärrä väärin, nautin yhä musiikin tekemisestä. Rakastan sitä. Mutta tänä päivänä on miljoona asiaa, jotka ovat muusikoita vastaan. Nämä ovat vaikeita aikoja”, Filth toteaa.

”Mielestäni 2006 oli se vuosi, kun asiat kääntyivät päälaelleen ja kaikesta tuli paljon vaikeampaa. Astuimme digitaaliseen aikaan ja mukaan tulivat suoratoistot, jotka eivät maksa mitään kenellekään. Kuten Spotify, joka on yksi maailman suurimpia rikollisia. Meillä oli mielestäni viime vuonna 25-26 miljoonaa kuuntelua alustalla ja taisin saada siitä henkilökohtaisesti 20 puntaa.”

Filth myös päivittelee, miten suuri yleisö ei tajua muusikkona olemisen todellisuutta ja kuvittelee kaikkien levyjä julkaisevien ja kiertueita tekevien artistien kierivän rahassa. Mikä ei siis voisi olla kauempana todellisuudesta.

”Tässä hiljattain tyttöystäväni kissa sairastui vakavasti ja tarvitsi ison operaation. Siinä oli kyse elämästä tai kuolemasta. Hän on tunnettu tatuointiartisti ja pisti pystyyn joukkorahoituksen kissaansa varten tarjoten vastikkeeksi tatuointeja ja näin. Monet ihmettelivät, että ’Miksi vitussa maksaisimme kissasi hoidosta? Sinähän seurustelet monimiljonäärin kanssa’, johon hän vastasi: ’Anteeksi nyt vaan, mutta et taida tietää, miten musateollisuus tänä päivänä toimii. Ensinnäkin hän ei todellakaan ole monimiljonääri ja toiseksi, tällä asialla ei ole mitään tekemistä hänen kanssaan’.”

”Ihmiset eivät tajua, miten moni syö samasta kakusta – levy-yhtiö, managerit, kirjanpitäjät, blaa blaa blaa. Mutta jos et ylipäänsä saa rahaa, siitä ei ole hirveästi jaettavaa. Sen vuoksi nykyään julkaistaan paljon vinyylejä rajoitettuina painoksina ja muuta kamaa, koska keräilijät ovat ainoita, jotka oikeasti ostavat jotain. Muut striimaavat kaiken käytännössä ilmaiseksi. Ja pandemian jälkeen monet lakkasivat kiertämästä, koska polttoaineen hinta on noussut, bussien vuokrat ovat nousseet, elämisen kustannukset ovat nousseet.”

”Muusikoilla ei ole helppoa eikä asiaa yhtään auta se, että monilla on se asenne, että musiikkia pitäisi jakaa ilmaiseksi. Enhän minäkään kävele jonkun liikkeeseen ja vain nappaa sanotaanko nyt vaikka nipun banaaneja, että ’Näitä kasvaa puussa, niiden pitäisi olla ilmaisia. Minä otan nämä’. Minut pidätettäisiin näpistyksestä. Mutta biisien lataaminen on ihan okei. Fanit pääsevät kuulemaan levyjä jo ennen kuin ne edes ilmestyvät, mikä vaikuttaa myynteihin välittömästi. Levy on jo kuultu ja siirrytty seuraavaan.”

Lisää luettavaa