Musiikkituottajat: äänitemusiikin kokonaismyynti kasvussa, cd:n luisu jatkuu

13.07.2016

Äänitetyn musiikin tukkumyynnin euromääräinen kulutus kasvoi vuoden 2016 ensimmäisen puoliskon aikana noin 8 prosenttia vuoden 2015 vastaavasta ajankohdasta, kertoo äänitetuottajien kattojärjestön Musiikkituottajat – IFPI Finland ry:n juuri julkaistu tiedote.

Fyysisen levymyynnin kanssa tällä ei kuitenkaan ole tekemistä, vaan plusmerkkinen kehitys johtuu suoratoistopalvelujen kasvaneesta suosiosta. Mainittujen kautta tuloutuu nyt 75 prosenttia Suomen äänitemusiikin kokonaismarkkinoiden arvosta. Digitaalisen musiikin myynnin osuus on kaikkiaan 80 prosentin luokkaa.

Vaikka vinyylilevyjen myynti on kasvanut viime vuodesta, cd-levy on menettänyt markkinoitaan entisestään, mikä tarkoittaa, että kokonaisuudessaan fyysisten äänitteiden menekki heikkeni. Lyhyt matematiikka antaa ”oikeiden levyjen” osuudeksi enää parikymmentä prosenttia kokonaismarkkinoista.

Toimialan tulevaisuus on kokonaisuutena kuitenkin ”pääosin positiivinen”, kertoo Musiikkituottajien toiminnanjohtaja Antti Kotilainen.

– Olemme vihdoin tilanteessa, jossa äänitemyynnin pitkään jatkunut lasku on kääntynyt selvään nousuun ja tulevaisuus näyttää toimialan kannalta lupaavalta. Meillä on kuitenkin yksi merkittävä huoli, joka liittyy niin sanottuun arvokuiluun ja siihen, että oikeudenhaltijoilla ei ole tällä hetkellä tasavertaista neuvotteluasemaa esimerkiksi YouTuben kanssa palvelussa käytettävän musiikin suhteen, Kotilainen kommentoi.

– Asiaan haetaan parhaillaan korjausta EU-tasolla, ja luotamme siihen, että Suomen hallitus ja Opetus- ja kulttuuriministeriö haluavat tukea kotimaista sisältötuotantoa ja alan kestävää kehitystä ja toimivat aktiivisesti tämän epäkohdan korjaamiseksi.

Lisää luettavaa