”Native American Black Metal -skene on aika suuri” – haastattelussa Blackbraid

Pohjois-Amerikan alkuperäiskansojen kulttuurista ammentava Blackbraid vastaa yhdestä vuoden 2022 mielenkiintoisimmista black metal -levyistä. 

16.12.2022

Blackbraidin nimi ilmestyi metallikartalle kuin tyhjästä, mutta musiikkinsa herätti tasokkuudellaan mielikuvan pidemmän aikaa kyteneestä bändistä. 

Kuinka pitkä historia Blackbraidiltä löytyy? 

– Perustin projektin helmikuussa 2022, debyyttilevyllä rumpuja lukuun ottamatta kaikesta vastaava Sgah’gashowáh (alias Jon Krieger) yllättää. 

Black metal -sooloprojektit eivät ole mikään harvinaisuus, ovathan yhden miehen yksiköt kuten Arckanum, Bathory, Burzum ja Satanic Warmaster vastuussa useammastakin genreklassikoista. Kuten mainittujen tapauksessa, Blackbraidinkin pitää sooloprojektina vahva henkilökohtainen musiikillinen näkemys. 

– Päätin tehdä musiikkia soolona, koska halusin luovan vision olevan täysin omani, en kenenkään muun. Nyt minulla on kasassa myös livemiehistö, jonka kanssa olen aloittanut keikkailun. 

New Yorkin osavaltion pohjoispuolella sijaitsevilla Adirondackvuorilla asustelevan Sgah’gashowáhin musiikkia kutsutaan termillä Native American Black Metal. Ennen Blackbraidiä genren edustajiin on luettu Pan-Amerikan Native Front sekä pientä kuhinaa undergroundissa aiheuttanut Black Twilight Circle -yhteisö, jonka tunnetuimpiin nimiin kuuluvat mesoamerikkalaisesta asteekkiperinteestä ammentavat Blue Hummingbird on the Left ja Volahn. 

– Skene on itse asiassa aika suuri. Siihen kuuluu noin tusinan verran hieman isompia alkuperäisamerikkalaisia yhtyeitä, jotka pitävät majaansa pääasiassa länsirannikolla. Tämä kaikki oli minulle suurta inspiraatiota oman projektini perustamisessa. 

– Black metal -skene on aina ollut hieman hämärän peitossa, mutta mikäli viitsii nähdä hieman vaivaa, bändien löytäminen ei ole hankalaa. Minusta tuntuu, että eurooppalaiset mediat eivät puhu amerikkalaisista yhtyeistä niin paljon kuin eurooppalaisista, mikä on ihan ymmärrettävää. 

Blackbraid I -levyltä voi aistia musiikillisia viitteitä muun muassa Mgłan ja Panopticonin suuntaan, mutta eksoottisilta kuulostavat perinnemusiikkivaikutteet ja -instrumentit luovat albumille aivan omanlaisensa ilmapiirin. Millaiset artistit ovat toimineet esikuvinasi? 

– Suurin innoittajani on Dissection, Sgah’gashowáh tokaisee lyhytsanaisesti. 

Blackbraid I on äärimmäisen vahva avaus, joka on nostanut projektin nimeä pintaan lähes räjähdysmaisella vauhdilla, mistä on paljolti kiittäminen internetiä. Mitä suunnitelmia sinulla on tulevaisuuden varalle? 

– Musiikkia on tulossa ehdottomasti lisää. Päällimmäinen tavoitteemme on keikkailla ensi vuonna lisää, toivottavasti myös Yhdysvaltojen ulkopuolella. 

Julkaistu Infernossa 9/2022.

Lisää luettavaa