Nightwishin Floor Jansen listasi 10 elämänsä tärkeintä ja suurimman vaikutuksen tehnyttä albumia

Vahvat laulajat ovat luonnollisesti Jansenin listan punainen lanka.

06.04.2023

Metal Hammer -lehti pyysi Nightwish-yhtyeessä vuodesta 2012 ensin vuoden verran tuuraajana, sitten vakituisena laulajana toiminutta Floor Jansenia, joka julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa Paragon 24. maaliskuuta, listaamaan kymmenen itselleen tärkeintä ja suurimman vaikutuksen tehnyttä albumia tai levytystä. Jansen teki työtä käskettyä ja laati listan, jonka kantavaksi teemaksi nousi – luonnollisesti – vahvat laulajat.

Jansen kertoo vanhempiensa tutustuttaneen hänet Eurythmicsiin ja Annie Lennoxiin jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Hän nimeää Touch-levyn (1983) ja siltä singlenä julkaistun Here Comes the Rain Againin olleen itselleen erityisen tärkeät musiikilliset kasvattajat.

”Lennoxilla on hyvin tunnistettava ääni ja se oli ensimmäisiä juttuja, joiden mukana aloin todella laulaa, joten se on tietenkin osa kehitystäni. Vuosien mittaan olen alkanut arvostaa häntä enemmän myös lauluntekijänä. Nämä biisit ovat hyvin vanhoja, mutta silti jokainen tuntee ne. Ne ovat ajattomia. Niistä on tehty lukuisia covereita, jotka valitettavasti eivät yleensä ole alkuperäistä parempia, mutta kertoo myös osaltaan siitä, miten hyviä ja ajattomia nämä biisit ovat”, Jansen toteaa.

Tärkein tekijä metallimusiikin pariin hyppäämisessä Jansenille oli The Gatheringin Mandylion-levy (1995) ja sen avausraita Strange Machines.

”Kuuntelin paljon grungea ja rockia, mutten metallia vielä siinä vaiheessa. Pidin Panterasta ja Machine Headistä, mutta en ollut kuullut mitään naisten laulamaa, joka olisi tehnyt vaikutuksen. Naislaulajia oli jonkun verran, mutta he lauloivat yleensä korkealta ja oopperamaisesti. Kaipasin enemmän voimaa ja sitä löysin The Gatheringistä. Strange Machinesin kuultuani ajattelin ensimmäistä kertaa, että haluan myös laulaa metallibändissä!”

Ja kuten Jansen itsekin toteaa, ei mahtavien laulajien listaa voi tehdä mainitsematta Queenia ja Freddie Mercurya.

”Kun puhutaan suoraan sydämestä laulamisesta, hän on edelleen paras kaikista. Se on jotain, mitä ei voi opetella. [The Show Must Go On] edustaa sitkeyttä ja eteenpäin puskemista kaikista vastoinkäymisistä huolimatta. Se lause tulee usein mieleeni, kun epäilen, pystykö tekemään tätä: show’n on jatkuttava. Se on todella voimaannuttava ja kaunis kappale. Tunteiden vuoristorata, niin kuin musiikin pitääkin olla.”

Alla Jansenin lista kokonaisuudessaan. Tarkemmat perustelut voit lukea täältä.

Eurythmics – Touch (1983)
Alanis Morisette – Jagged Little Pill (1995)
Roxette – It Must Have Been Love (single, 1990)
The Gathering – Mandylion (1995)
Skunk Anansie – Paranoid and Sunburnt (1995)
Halestorm – The Strange Case Of… (2012)
Evergrey – A Heartless Portrait (The Orphean Testament) (2022)
Symphony X – Underworld (2015)
Sam Ryder – There’s Nothing But Space, Man! (2022)
Queen – Innuendo (1991)

Lisää luettavaa