Nyt on pommi: Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus palaa – keikkakesä hallussa, uusi albumi syksyllä

Viime vuosikymmenen suosituin suomenkielisen raskaan rockin rykmentti on pyörtänyt lopettamispäätöksensä.

23.02.2017

Vuonna 2004 toistaiseksi viimeisen Kylmä tila -albuminsa julkaissut Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus tiedottaa palaavansa jynkytyshommiin. Sanojen vakuudeksi on tarjota uusi single ja sen musiikkivideo, jotka enteilevät loppusyksystä Sakara Recordsin kautta julkaistavaa studiolevyä.

Niskalaukaus aktivoituu myös keikoille, ja bändi nähdään ennen syksyn klubirundia useilla kesäfestareilla (tarkempi lista videon alla).

Hajoamisensa jälkeen orkesteri on nähty lauteilla vain kahteen otteeseen, ja näistäkin ensimmäisen kerran yksityistilaisuudessa. Julkisemmin yhtye soitti viime kesänä Liiton Miehet -nimellä kotiluolassaan Jyväskylän Lutakossa. Syynä oli kitaristi Jarkko Petosalmen keski-ikäistyminen, siis miehen 40-vuotisjuhlat.

Laajamittaisempaa paluuta Rautiainen perustelee yksinkertaisesti motivaation löytymisellä.

– Niskalaukauksen loppuvaiheessa minua kiinnosti kaikki muu kuin se, mitä me juuri silloin teimme. Ja sitä kaikkea olen sen jälkeen saanutkin tehdä: esittää monenlaista musiikkia, opiskella kansanmusiikkia Kaustisella, tehdä tv-töitä ja jopa kesäteatteria. Kaiken tuon jälkeen tuo menneisyyskin alkoi pikkuhiljaa näyttäytyä hieman toisessa valossa – alkoi ne hyvätkin hetket muistua mieleen, mies sanailee tiedotteessa.

– Niskalaukauksen biisejä, tai ainakin muutamia niistä, olen esittänyt koko tämän ajan kaikenlaisilla keikoillani. Aloin pohtia, pitäisikö näitä esittää sitten vielä joskus myös niinä alkuperäisinä sovituksina originaalin ryhmän, siis vanhojen ystävieni, kanssa. Ja mikäpä muu sitä estäisi kuin ainoastaan se oma yltiöpäinen ei–koskaan–enää-julistukseni.

Palannut Niskalaukaus ei tarkoita vanhoja hittejä tuuttaavaa jukeboksia, vaan comebackin ehdoton edellytys oli uuden musiikin tekeminen.

– Ilman sitä en koskaan olisi ryhtynyt tähän, Rautiainen sanoo. – Oli hienoa huomata, että muut olivat samaa mieltä. Olenkin hyvin innostunut nykytilanteesta, sillä on hauskaa kuulla, miten 12 vuoden eletty elämä kuuluu bänditovereiden tekemisissä. Tai voihan olla niinkin, ettei se kuulu mitenkään. Eikä sekään haittaa! Aika näyttää.

Uuden Niskalaukaus-kappaleen nimi on Pitkän kaavan mukaan, ja sen video näyttää tältä:

Biisi löytyy myös Spotifysta:

Kesän sovitut Niskis-keikat:

30.06. Provinssi, Seinäjoki
01.07. Tuska Open Air, Helsinki
15.07. Ilosaarirock, Joensuu
21.07. John Smith Rock Festival, Laukaa
22.07. Tammerfest, Tampere (Pakkahuone)
29.07. Kuopio RockCock, Kuopio
04.08. Porispere, Pori
05.08. Jurassic Rock, Mikkeli

Lisää luettavaa