”Olen onnekas, että ylärekisterini on yhä tallella” – Iron Maidenin Bruce Dickinson kertoo, miten pitää äänensä kunnossa

Laulaja sanoo pystyvänsä välittämään tänä päivänä paljon enemmän tunnetta äänellään kuin nuoruusvuosinaan.

25.12.2023

Iron Maidenin Bruce Dickinson täytti elokuussa 65 vuotta. Laulaja keskusteli hiljattain Rock Antennen haastattelussa siitä, millä tavalla hänen äänensä on vuosien varrella muuttunut ja millä tavoin hän pitää äänensä kunnossa tänä päivänä.

”Ääni muuttuu vanhetessa, sitä ei voi kiistää. Mutta olen onnekas, että ylärekisterini on yhä tallella. Me soitamme Maidenin kanssa yhä kaikki keikat alkuperäisissä sävellajeissa. Se ei tarkoita, etteikö joukossa olisi haastavia biisejä. Mutta ne olivat haastavia jo silloin, kun olin 25-vuotias”, Dickinson toteaa.

”Ääneni sävy on hieman muuttunut ja pidän siitä enemmän nyt kuin silloin, kun olin 23. Ääneni oli 23-vuotiaana kirkas ja vinkuva. Nyt siinä kuuluu eletty elämä ja pystyn välittämään enemmän tunnetta. Esimerkiksi tulevalla soololevylläni on kappale nimeltään Rain on the Graves – en olisi pystynyt laulamaan sitä 22-vuotiaana samalla tavalla kuin nyt. On siis mielenkiintoista huomata, miten ääni kehittyy vuosien varrella. Ja siihen minä nyt tähtään: yritän laajentaa ääneni emotionaalista skaalaa ja samalla säilyttää sen fyysisen alan.”

Dickinson sanoo pitävänsä kroppansa ja äänensä kunnossa välttämällä leivän syömistä ja syömällä enemmän proteiinia. Hän sanoo käyvänsä ”silloin tällöin” salilla, mutta aktiivinen keikkailu sekä miekkailu pitävät hänet kunnossa.

”Ihmiset eivät aina tajua, miten fyysinen laji [miekkailu] on, koska meillä on asusteet ja kypärät. Se on vähän sama kuin auto-urheilussa. Ihmiset ajattelevat, että eiväthän he tee juuri mitään, mutta he menettävät [kisoissa] luoja ties kuinka litraa vettä. Se on fyysisesti todella raskasta”, Dickinson tuumaa.

”Sama koskee keikkailua. Minä menetän yhden Maiden-keikan aikana noin kolme litraa vettä. Keikan aikana juon keskimäärin puolestatoista litrasta kahteen litraan, joten kun pääsen hotelliin, olen edelleen noin litran verran vailla.”

Lisää luettavaa