”Olisihan se varmaan ollut aika siistiä…” – aikanaan Metallican James Hetfieldin tuuraajaksi ehdolla ollut ex-Overkill-kitaristi muistelee koesoittotilaisuuttaan

Bobby Gustafson oli ehdolla keikalla onnettomuuteen joutuneen Hetfieldin saappaisiin 90-luvun alussa.

03.08.2020

Kun Metallica oli Guns N’ Rosesin kanssa Amerikan-kiertueella vuonna 1992, laulaja-kitaristi James Hetfieldille sattui Montrealin-keikalla onnettomuus pyrotekniikan polttaessa miehen vasemman käden sekä vasemman puolen kasvoista. Hetfield kiidätettiin siltä seisomalta sairaalaan ja bändi palasi myöhemmin kiertueelle Hetfieldin keskittyessä pelkästään lauluhommiin ja kitarateknikko John Marshallin hoitaessa rytmikitaristin tontin.

Kitaristin pesti päätyi tosiaan Marshallille, mutta Hetfieldin tuuraajaksi oli kuitenkin ehdolla myös muita, melko nimekkäitäkin kepittäjiä. Yksi heistä oli vuosina 1982-1990 thrash metal -bändi Overkillissä soittanut Bobby Gustafson, joka vaikuttaa tällä hetkellä Vio-Lence -yhtyeessä. Gustafson muisteli tuoreessa Zetro’s Toxic Vaultin haastattelussa koesoittotilaisuutta, joka ei ollut ihan pelkkää ruusuilla tanssimista.

”Heidän silloinen kiertuemanagerinsa soitti minulle ja antoi minulle heidän settilistansa, joka minun piti opetella kahdessa päivässä. Siinä oli tyyliin 18 biisiä. Tiesin heidän biiseistään osia sieltä täältä, mutten osannut yhtäkään kokonaisuudessaan. En ole koskaan ollut sellaista sorttia, joka jaksaisi opetella toisten biisejä. Mutta he varmaan ajattelivat, että tiedän ne kaikki”, Gustafson muistelee.

”Soitimme viimeisen keikan I4nin kanssa [Gustafsonin ja Exodus-rumpali Tom Huntingin sivuprojekti, toim.huom.] – joka olisi pitänyt perua – ja sitten minut lennätettiin Denveriin koesoittoon. Mietin, miten ihmeessä opettelen kaikki nämä biisit? Minun piti lentää Newarkista, mutta sitten iski kova kaatosade, joka kesti ehkä kymmenen minuuttia, mutta se viivästytti lentoani tyyliin neljällä tunnilla, joten saavuin Denveriin todella myöhään. James oli vielä kovissa kivuissa, joten hän ei jäänyt odottelemaan. Niinpä koesoitto siirrettiin seuraavaan päivään. Ajattelin, että hyvä, saan lisää aikaa opetella näitä juttuja. Mutta seuraavana päivänä hän ei saapunut paikalle lainkaan ja lopulta minun piti soittaa vain viisi biisiä. Ihmettelin, miksei minulle voitu kertoa, että opettele nämä viisi biisiä sen sijaan, että tuhlasin aikaani niihin muihin. Mutta paikalla oli tosiaan lopulta minä, Kirk [Hammett], Lars [Ulrich] ja Jason [Newsted].”

”Luulen, että John oli heidän hätävaramiehensä, jos he eivät saaneet kenenkään muun kanssa hommaa toimimaan. Mielestäni Pepper [Keenan, Corrosion of Conformityn nokkamies] oli myös koesoitoissa. Tiedän, että  Flotsam and Jetsamin Mike [Gilbert] oli paikalla samoihin aikoihin kuin minä. Oli siellä varmaan muitakin, mutta vain muutama tyyppi. He kävivät vain muutamia tyyppejä läpi, koska halusivat hoitaa homman nopeasti ja päästä takaisin tien päälle.”

”Se tosiaan meni minulta ohi. Olisihan se varmaan ollut siistiä päästä mukaan. Se olisi ollut minun ensimmäinen stadionkiertueeni.”

Lisää luettavaa