Piece of Mind tänään 40 vuotta – tällaisia tulkintoja Iron Maiden -klassikon kappaleista on kuultu vuosien varrella

Klassikkoalbumi on innoittanut lukuisia muusikoita ja sille on tehty kunniaa erilaisten covereiden ja tribuuttien merkeissä. Tässä valittuja paloja.

16.05.2023

Tällä päivämäärällä vuonna 1983 ilmestyi hevijätti Iron Maidenin neljäs pitkäsoitto Piece of Mind. Kyseessä oli bändin toinen studioalbumi laulaja Bruce Dickinsonin kanssa ja ensimmäinen rumpali Nicko McBrainin kanssa. Piece of Mind – työnimeltään Food for Thought – otettiin hyvin vastaan niin fanien kuin kriitikoiden keskuudessa ja se poiki muun muassa ikivihreän The Trooper -klassikon, josta muodostui bändin keikkojen vakionumero.

Ja kun kyse on klassikkoalbumista, sen kappaleista on luonnollisesti tehty vuosien varrella jos jonkinlaisia covereita ja tulkintoja. Merkkipäivän kunniaksi kokosimme näitä lainaversioita yhteen yhdeksi tribuuttilevyksi. Ota kappaleet haltuun tuosta alapuolelta.


Týr – Where Eagles Dare

Vuoden 1968 sotaelokuvasta inspiraatiota ammentaneesta levyn avauskappaleesta on oman tulkintansa tehnyt muun muassa färsaarelainen viikinkimetalliyhtye Týr. Kappale tehtiin vuoden 2013 Valkyrja-albumin bonusraidaksi yhdessä Panteran Cemetery Gatesin kanssa. Where Eagles Dare -kappaleesta ovat omia tulkintojaan tehneet lisäksi muun muassa Fozzy ja The Quill.


Therion – Revelations

Therion julkaisi vuonna 2020 kokoelmalevyn, johon koottiin yhtyeen esittämiä lainakappaleita vuosien 1993-2007 väliltä. Erinäisten Metallica-, Motörhead-, Abba– ja Venom-lainojen joukosta löytyy myös livetaltiointi Revelationsista vuodelta 2001. Revelationsia ovat vuosien saatossa lainanneet myös muun muassa Twilight sekä kristillistä thrash metalia soittava Possession.


Tim ”Ripper” Owens, Doug Aldrich, Jimmy Bain, Simon Wright – Flight of Icarus

All-star -ryhmän versio musiikkivideona/singlenä julkaistusta Flight of Icaruksesta löytyy vuonna 2005 ilmestyneeltä Numbers from the Beast -tribuuttialbumilta. Muita tulkintoja Ikaroksen tarinasta ovat tehneet muun muassa Fates Warning ja Dream Weaver.


Sonata Arctica – Die With Your Boots On

Kotimainen power metal -suuruus julkaisi tämän tulkinnan 2001 osana Orientation-ep:tä. Omia tulkintojaan ovat julkaisseet myös muun muassa Armageddon ja Threat Level.


Sentenced – The Trooper

Eipä tällaista listausta voi tehdä mainitsematta Sentencedin versiota tästä ikivihreästä klassikosta, joka on poikinut coverin jos toisenkin. Omia versioitaan ovat lisäksi tehneet muun muassa Sodom, Coheed and Cambria, Iced Earth ja Steve ’n’ Seagulls.


Maiden United – Still Life

Maiden United on kansainvälinen, vaihtuvalla kokoonpanolla toimiva tribuuttiyhtye, joka esittää akustisia sovituksia Iron Maidenin kappaleista. Projektissa on ollut vuosien saatossa mukana muun muassa Within Temptationista, Ayreonista, Thresholdista, The Gatheringista ja Apocalypticasta tuttuja hahmoja ja onpahan Maiden Unitedin levyillä vieraillut myös entiset Iron Maiden -solistit Paul Di’Anno ja Blaze Bayley.


8 Bit Arcade – Quest for Fire

Vuoden 1981 fantasiaelokuvaan pohjautuva kappale ei kuulu levyn vahvimpiin hetkiin ja se näkyy suoraan myös siitä tehtyjen covereiden vähäisessä määrässä. 8 Bit Arcade kuitenkin tarttui haasteeseen ja väänsi kappaleesta version, joka istuisi kuin nakutettu johonkin kahdeksanbittisen Nintendon fantasiaseikkailupeliin.


Fozzy – Sun and Steel

Fozzyn raskaammalla kädellä soitettu versio löytyy Kerrang!-lehden toteuttamalta Maiden Heaven Vol. 2 -tribuuttilevyltä vuodelta 2016.


Dream Theater – To Tame a Land

Frank Herbertin Dyyni-kirjasarjaan pohjautuvaan eeppiseen päätösraitaan tarttui progemetallisuuruus Dream Theater vuonna 2008 ja se julkaistiin Kerrang!-lehden ensimmäisellä Maiden Heaven -tribuuttilevyllä.


Tietenkään mikään ei ylitä alkuperäistä, joten ei muuta kuin itse juhlakalu vielä lopuksi soimaan tuosta alta. Paljon onnea, Piece of Mind!

Lisää luettavaa