”Ronnie oli innovaattori musiikissa, miksei siis tekniikassakin?” – Wendy Dio puolustaa edesmenneen laulajan hologrammikiertuetta

12.04.2017

Vatsasyöpään toukokuussa 2010 kuollut laulajalegenda Ronnie James Dio palasi viime kesänä lavalle Saksassa Wacken Open Air -festivaaleilla hologrammina. Laulajan leski Wendy Dio, Dio Disciples -yhtye ja hologrammista vastaava Eyellusion-yhtiö suunnittelevat seuraavaksi lähtevänsä kokonaiselle kiertueelle virtuaali-Dion kanssa.

On sanomattakin selvää, että idea ei saa kaikkien fanien varauksetonta suosiota vaan osa pitää touhua törkeänä rahastuksena. Wendy Dio keskusteli kuviosta taannoin Talk Toomey -podcastissa ja totesi Ronnien olleen itse avoin uusille ideoille.

– Ronnie oli innovaattori musiikissa, miksei siis tekniikassakin? Hän kokeili hologrammitekniikkaa keikoillaan jo vuonna 1986 Sacred Heart -kiertueella. Meillä oli iso kristallipallo, jossa oli Ronnien puhuva pää. Kokeilimme siis usein uusia ja jännittäviä asioita, Wendy sanoo.

– Osa reagoi hyvin, osa ei niinkään. Mielestäni ne, jotka oikeasti näkivät Dion hologrammin Wackenissa, reagoivat positiivisesti. Ja täytyy muistaa että kyseessä on kuitenkin livebändi, se sama jonka kanssa Ronnie soitti viimeiset 17 vuotta. Hologrammi on hyvin realistinen, joten se on mielestäni oiva tilaisuus niille, jotka eivät ehtineet nähdä häntä. Ja ne jotka ovat nähneet, haluavat varmasti nähdä Ronnien uudelleen.

Wendyn mukaan hologrammit ovat luonnollinen osa tulevaisuutta ja ihmisillä on vain taipumus suhtautua varauksella kaikkeen uuteen.

– Kun 8-raitakasetit tulivat, kaikki olivat ymmällään. Sama c-kasettien ja uudelleen digitaalisten tallenteiden kohdalla. ”Mikä tämä on? Ääh, emme halua tällaista. Haluamme vain analogisia tallenteita, emme digitaalisuutta”. Mutta hei, niin teknologia kehittyy, Wendy vertaa.

– Sitä paitsi, me menetämme joka päivä lisää legendoja, metal- ja hard rock -edelläkävijöitä. Enkä ole nähnyt yhtään uutta bändiä, joka nousisi samaan asemaan ja perisi manttelia.

Lisää luettavaa