Saints for Mass Productionin Icon-ep ennakkokuuntelussa – mukana biisikohtainen kommenttiraita

Icon ilmestyy virallisesti perjantaina 3. elokuuta.

Saints for Mass Production
Kuva: Hannu Nieminen

Helsinkiläinen Saints for Mass Production julkaisee perjantaina 3. elokuuta toisen ep-levynsä Icon, jolla yhtye sekoittelee vaikutteita melodisesta deathista ja black metalista thrashin kautta metalcoreen. Icon-ep:n on tuottanut, äänittänyt ja miksannut Santa Cruz -yhtyeessä tutuksi tullut Joonas Parkkonen.

Inferno tarjoaa mahdollisuuden tutustua levyyn ennakkoon jo nyt. Lisäksi laulaja Joonas K. ja rumpali Atte T. avaavat ep:n musiikillisia ja lyyrisiä taustoja biisikohtaisesti.

Way off We Are

Atte:- Blast- ja thrash-rytmitykset yhdistyvät melodiseen kertosäkeeseen. Intensiivisyyden vastapainoksi rauhoitutaan akustiseen tunnelmointiin, joka sooloineen luo tilaa hengähtää ennen kuin kappaleen sanoma kiihdytetään äärimmilleen.

Joonas:- Biisin lyriikat muistuttavat ihmisen erehtyväisyydestä ja siitä kuinka toistamme kaavamaisesti vanhoja tapojamme kuitenkin tiedostaen olevamme väärällä tiellä. Teema on toistuva, läpi koko julkaisun.

Icon

Atte:- Tuottajan sanoin ”ep:n bangeri”. Suoraviivaisempaa thrashia bläkkisvivahteita unohtamatta.  Yksinkertaisuus on sinänsä näennäistä, sillä laulutyylin ja rytmitysten muutoksilla luodaan biisin suoraan rakenteeseen paljon vaihtelua.

Joonas:- Sanoitukset puhuvat nykypäivän johtajista, jotka edustavat historiallista hallintamuotoa, jolloin apinalajiamme on ohjannut yksi alfasimpanssi. Hallintamallia meidän edistyneessä yhteiskunnassa voitaisiin arvioida uusiksi ja lopettaa näiden ikonien palvonta ja sokea seuraaminen.

Prelude

Atte:- Alkusoitto, joka vie sitä seuraavan kappaleen mukaiseen tunnelmaan. Samalla luodaan tilaa musiikilliselle muutoksille.

Thrillseeker

Atte:- Kappale on alun perin kirjoitettu akustiseksi biisiksi. Teemana niin sanoituksien kuin yleissoundin puolesta ovat vanhat merirosvolaulut. Merirosvoudella viitataan hyvinvointiyhteiskunnan tapaan ottaa resursseja ja hyvää sieltä, missä ollaan liian heikkoja puolustautumaan tältä nykypäivän rosvoamiselta. Keskitempoiset kitarariffit vievät kappaletta eteenpäin. Ison roolin saavat intensiiviset laulut, jotka muuttuvat välillä melodisiksi.

For the Deaf and Blind

Joonas:- Biisin sanoituksissa viitataan kirjailija Graham Hancockin kirjaan Magicians of the Gods. Tarkoituksena on tuoda esille sitä, kuinka olemme globaalisti lajina sulkeneet silmämme ja keskittyneet tuijottamaan varpaisiimme, vaikka ehkä oleellisempi perspektiivi lajimme tulevaisuuden kannalta löytyisi katsomalla jälleen ylöspäin ilmakehämme ulkopuolelle.

Atte:- Musiikillisesti biisi yhdistelee vaikutteita eri metallingenreistä.

Signature of Tolerance

Atte:- Blast- ja thrash-rytmitykset vievät biisiä eteenpäin kertosäkeen ja c-osan luodessa rauhallisempaa tunnelmaa ja melodiaa.

Joonas:- Sanoitukset puhuvat siitä, kuinka olemme hyväksyneet kansana sen, että meitä ohjaillaan tietämättämme. Käännämme selän tiedon kerryttämiselle ja puudutamme itsemme tietämättömyyden tarjoamaan pumpuliin. Olemme suuressa osin kääntäneet selkämme uskonnolle, vaikka tosiasiassa palvonnan kohde on vain muuttunut yliluonnollisesta kyseenalaistamattomaan järjestelmään.