”Se ei ollut bändi, se oli luonnonvoima” – Dave Grohl muistelee, miten Foo Fighters esiintyi festareilla heti Panteran jälkeen

Tarinaan liittyy myös pieleen mennyt reissu strippiklubille.

Pantera

Foo Fighters -nokkamies Dave Grohl kuluttaa aikaansa kotikaranteenissa kirjoittamalla pitkiä tarinoita värikkään uransa eri vaiheilta ja julkaisemalla niitä sitten Instagramissa Dave’s True Stories -otsikon alla. Tuoreimmassa eli sarjan toisessa osassa Grohl matkaa muisteloissaan vuoteen 1998, jolloin Foo Fighters oli – syystä tai toisesta – otettu mukaan legendaarisen Ozzfestin kattaukseen paikkaamaan perumaan joutunutta Kornia.

”Promoottorit olivat sitä mieltä, että meidän radioystävällinen, 70-lukulainen pehmorock on juuri hyvä paikkaus numetalin paroneille. Kuka olisi osannut arvata? Miten Walking After Youn kaunis, hyräilevä kertosäe voisi korvata Kornin mahtavan Blindin murskaavan pieksemisen, ei mennyt ihan minun jakeluuni, mutta hei, en ole koskaan kieltäytynyt huonoistakaan ideoista”, Grohl aloittaa muistelonsa.

Yhtyeen soittoslotti oli heti Panteran jälkeen ja Grohl muistelee ihastelleensa yhtyeen meininkiä lavan sivusta.

Vinnie Paul – mestari, legenda, sankari, hakkasi rumpuja raivolla. Phil Anselmo karjui kuin olisi kaikissa maailman elokuvissa nähtyjen demonien riivaama. Rex Brown asteli lavalla kantaen bassoaan kuin liekinheitintä, joka oli suunnattu yleisöön. Ja sitten oli Dimebag Darrell, joka varasti show’n todella helposti ja jonka coolius pudotti kaikkien leuat maahan”, Grohl ihastelee.

”Se ei ollut bändi, se oli luonnonvoima.”

Foo Fighters selvisi lopulta omasta setistään ilman, että kukaan soittajista sai pullosta päähänsä. Yhtye paineli keikan jälkeen takahuoneeseen, jossa he lyöttäytyivät ankarasta juhlimisesta tunnetun Panteran seuraan.

”Jokainen, jolla on ollut kunnia viettää Panteran kanssa aikaa, tietää, ettei heikkosydäminen kestäisi sitä. Mikään muu bändi ei ollut yhtä lämpimästi vastaanottava, vieraanvarainen ja maanläheinen kuin he. Ei väliä kuka olit, mitä teit tai mistä tulit, he toivottivat sinut tervetulleeksi, löivät kaljan käteen ja shotin suuhun.”

Kohtaamisen päätteeksi Vinnie antoi Grohlille pyörittämänsä strippiklubin käyntikortin, jonne Grohl ja Foo Fighters -rumpali Taylor Hawkins pian suuntasivatkin ollessaan matkalla Dallasissa. Tämä kolmen päivän ja 1 400 mailin reissu ei kuitenkaan mennyt aivan kuin Strömsössä – Grohl nimittäin unohti matkan varrella lompakkonsa huoltoasemalle eikä hän päässyt sisälle klubiin ilman henkilötodistusta.

”Poltimme muutamat savukkeet parkkipaikalla ja nousimme autoon päät painuksissa ja sydän pirstaleina. Tänä päivänä sitä kutsuttaisiin eeppiseksi epäonnistumiseksi, siihen aikaan puhuttiin ’isosta paskaleivästä’ ja me jouduimme syömään sen viimeiseen muruun saakka. Kun pääsimme takaisin hotelliin, en halunnut edes ryypätä. Vilauskin Coors Light -oluesta tai Crown Royal -viskistä sai minut hysteeriseksi”, Grohl muistelee pettymystään.

Tarinalla on kuitenkin enemmän kuin onnellinen loppu, sillä Grohlin mukaan hän sai kuin saikin lompakkonsa takaisin 10 vuotta myöhemmin – sisältöineen päivineen. Hyvä!