Sentencedin North from Here täyttää 27 vuotta – ”Saatiin tehtyä jotain omaperäistä”, muistelee Vesa Ranta

Rumpali muisteli myös The Funeral Albumia, joka täytti viime viikolla 15 vuotta.

01.06.2020

Sentenced julkaisi toisen pitkäsoittonsa North from Here 1. kesäkuuta 1993 eli sen ilmestymisestä tulee tällä päivämäärällä kuluneeksi 27 vuotta. Yhtyeen rumpali Vesa Ranta muisteli itselleen tärkeää albumia toimittaja Timo Isoaholle.

”Hurjaa, miten aika kuluu! Tunnen itseni vanhaksi”, Ranta päivittelee alkuun.

”Se oli meille uran alkuvaiheessa erittäin tärkeä levy ja siihen valmistauduttiin aikamoisella palolla. Debyytistä jäi sen verran meille hampaankoloon, että halusimme viedä musiikkiamme omaperäisempään suuntaan, pois perinteisestä death metal-muotista. Jos koko levykatalogiamme katsoo, niiin North from Here on itselleni yksi tärkeimmistä levyistämme – saatiin tehtyä jotain omaperäistä ja levy, josta kuulee sen aitouden ja vimman. Ajan hengen mukaan se on soitettu yhdessä livenä purkkiin kädet verillä.”

”Vaikka olimme levystä ylpeitä, en usko että olisimme voineet tehdä perään toista samanlaista yhtä äärimmäistä levyä. Kaikki mitä annettavaa meillä vielä tuolle genrelle oli puristettiin tuohon 43 minuuttiin. Levy herätti maailmalla kiinnostuksen ja toimi meille eräänlaisena portinavaajana kansainväliseen uraan.”

Myös Sentencedin viimeiseksi jäänyt levy The Funeral Album täytti sekin juuri tasavuosia. Levyn julkaisusta tuli nimittäin 25. toukokuuta täyteen 15 vuotta. Ranta toteaa sen levyn kohdalla tilanteen olleen päinvastainen kuin North from Here -levyä tehdessä.

”Bändi tiesi jo biisejä säveltäessään että nämä ovat pitkät hautajaiset, joihin liittyy jäähyväislevy ja kiertue. Siihen nähden olen levyyn erittäin tyytyväinen. Saimme puristettua itsestämme vielä kerran levyllisen biisejä ulos”, Ranta tuumaa.

”Jäähyväisteemasta johtuen levyä on kuitenkin vähän ahdistava kuunnella. Siinä pistettiin 16 vuotta yhteistä elämää pakettiin, tyylikkäästi ja harkiten. End of the Road on meiltä kyllä sellainen joutsenlaulu, että siitä voi olla aidosti ylpeä. Hienot hyvästit faneille ja yhteiselle tekemiselle. Harva bändi lopettaa uransa näin”.

Sentencedin tarina on viimeisen levyn jälkeen jatkunut muun muassa rumpalin julkaiseman Agony Walk – On the Road with Sentenced -kuvakirjan muodossa. Lähes loppuunmyydyn painoksen viimeisiä kirjoja on vielä tilattavissa. Eikä siinä vielä kaikki.

Täältä pohjoiseen: Sentencedin tarina -kirja on tulossa ulos vihdoin myös englanniksi. Jotain muutakin aiheeseen liittyvää saattaa nähdä vielä päivänvalon”, Ranta paljastaa salamyhkäisenä.

Kitaristi-sanoittaja Sami Lopakka muisteli North from Here -albumia tarkemmin Infernon numerossa 2/2013. Lue Lopakan muistelot täältä.

Lisää luettavaa