Soen-rumpali Martin Lopez: Metalliyhteisö ei ole niin avoin kuin usein sanotaan – ”Skene laahaa perässä, mitä tulee tiettyihin yhteiskunnallisiin ongelmiin”

"Death metal -bändit voivat tehdä videoita tappamisesta, raiskaamisesta ja sellaisesta eikä kukaan reagoi. Mutta jos viisi miestä pukeutuu naisiksi, kaikki sekoavat."

22.10.2019

Progemetalliyhtye Soen julkaisi alkuvuodesta viimeisimmän pitkäsoittonsa Lotus. Levyltä löytyvälle Martyrs-kappaleelle tehtiin drag-miesten tähdittämä musiikkivideo, joka sai osakseen paljon negatiivista palautetta. Yhtyeen rumpali, entinen Opeth-kannuttaja Martin Lopez harmitteleekin kreikkalaiselle TV Warille antamassaan haastattelussa, ettei metalliyhteisö ole niin avoin, mitä usein annetaan ymmärtää.

”Ystäväni, vaimoni ja minä olemme metallipäitä ja olemme yhtä mieltä siitä, että kokonaisuutena heviskene laahaa perässä, mitä tulee tiettyihin yhteiskunnallisiin ongelmiin kuten tähän. Ei tässä ole kyse agendasta tai muodissa olevan edistyksellisyyden seuraamisesta tai mistään sellaisesta, vaan ihan maalaisjärjestä”, Lopez harmittelee.

”Outoa oli myös se, että kukaan ei reagoinut mitenkään Covenant-videoomme (joka käsittelee katolisen kirkon sisällä sattuneita hyväksikäyttötapauksia), mutta Martyrs aiheutti todella voimakkaan reaktion. Se osoittaa hyvin, miten vituillaan asiat ovat – voit tehdä videon pedofiileistä tai death metal -bändit voivat tehdä videoita tappamisesta, raiskaamisesta ja sellaisesta eikä kukaan reagoi. Mutta jos viisi miestä pukeutuu naisiksi, kaikki sekoavat. Se on hyvä osoitus siitä, miten vinksallaan asiat metalliskenessä ovat. Hyväksymme väkivallan ja olemme sille täysin turtuneita. En tajua.”

Lopezin mielestä liian harva bändi ottaa musiikillaan kantaa mihinkään yhteiskunnallisesti merkittävään asiaan vaan tyytyy kierrättämään samoja vanhoja hevikliseitä.

”Tunnumme edelleen seuraavan sääntöjä, jotka kirjoitettiin joskus 80-luvulla, jolloin aloin kuunnella metallia Slayerin South of Heavenin innoittamana. Saatanallisuus oli jotain, joka vastusti yhteiskuntaa. Se oli juttu, sitä ei hyväksytty, se oli osa sitä kapinallista henkeä. Tänä päivänä ketään ei kiinnosta, mutta pidämme yhä kiinni noista kapinallisista asioista. Kuvittelemme, että se on siistiä ja sillä on jotain arvoa. Mielestäni niin ei enää ole. Taidemuotona se on yhä tärkeää ja saat tehdä mitä haluat, mutta metallimusiikin sanoituksissa ei ole enää sisältöä ja arvoa. Mielestäni meillä vanhemmalla metalliväellä, jolla on jo takanaan pitkä ura, on tavallaan velvollisuus sanoa jotain ja puhua asioista, joilla on oikeasti väliä, koska nuorempi sukupolvi kuuntelee ja lukee sanoituksiamme.”

Lopezin haastattelun voit katsoa kokonaisuudessaan alta (Lopezin haastattelu alkaa videolla 36 minuutin kohdalla):

YouTube video

Lisää luettavaa