Spurgumetallin perusteet – SPRGM-debyytti ennakkokuunneltavissa

22.08.2016

SPRGM on helsinkiläisyhtye, jonka nimi lausutaan kuulemma Spurgum. Bändi soittaa omien sanojensa mukaan spurgumetallia. Mikäli kyseinen tyylisuunta ei ole tuttu, tarjoamme mahdollisuuden päästä kärryille. Kokoonpanon debyyttialbumi ilmestyy perjantaina 26. elokuuta ja Inferno tarjoaa sen ennakkokuunneltavaksi siihen asti.

– Kauneusarvojen sijaan kappaleet etsivät vapautusta ja hengenheimolaisia voi hakea muun muassa sellaisista yhtyeistä kuin High On Fire, Kvelertak ja Entombed. Tämän kaiken yllä roikkuu lopullinen valinta: elämä tai kuolema, kommentoi kitaristi-laulaja Eetu Kauppinen.

Paina play-namiskaa ja lue Kauppisen biisikohtaiset kommentit soittimen alta.

1. Järvenpää

– Heräät aamulla Järvenpäästä tietämättä, miten olet sinne päätynyt. Tämän tarinan kuulin ventovieraalta Helsingin rautatieaseman pubissa keskellä päivää. Mies oli liikkeellä siisti puku päällään, luultavasti samoilla silmillä ja uusi nousu päällä. Hän oli tapahtuneesta selvästi innoissaan! Luultavasti myyntiedustaja, tuo ammattikunta, joka on kappaleideni loputon inspiraation lähde.

2. Sotapää

– ”Rii-daan-kyl-vä-jää!” kirkui Don Huonot joskus 90-luvulla. Tämä on samaan aiheeseen vähän painavampi lähestymistapa. Sotapää ei osoittele sormella vaan leipoo kuulijaa turpaan kaikella asiaan kuuluvalla vakavuudella. Myönnettäköön, että rakkauteni High On Fireä kohtaan vaati myös rakkauslaulun kirjoittamista ja se on tässä!

3. Manoptkikon

– “Miksei tän nimi ole Panoptikon?” kysyi joku basistimme Markun ystävistä häneltä kesän 2016 pyörteissä. Markku ei osannut vastata, enkä osaa minäkään nyt kun tarkemmin ajattelen. Vakavasti puhuen ajatuksena oli lukita mielensä sisäisen vankeuden teema yhteen sanaan. Onnistuinko siinä, en tiedä, mutta pimeyden reunalla odottava vapaus on yhtä aikaa sekä pelottava että kutsuva.

4. Lintu

– Kun maailmanloppu on käsillä, Feeniks-lintu nousee tuhkasta ja uusi sykli alkaa. Samaan aikaan toisaalla, Helvetin eteisessä, vastaan tulee ikuisesti karaokea laulava Frederik. Epätoivo on lopullinen.

5. Valkoinen lippu

– Minä tulin ja yritin elää kokonaisen ihmiselämän, laitoin kaiken likoon ja hävisin. Nihilistinen rakkauslaulu, joka syntyi merkityksettömyyden tunteesta ja masennuksesta, kun toiseen ihmiseen ripustettu valheellinen toivo luhistui.

6. Pyramidin kivijalkaan

– Pyramidin pohjalla asuu valtaosa maapallon väestöstä, jota huipulla oleva ihmeen pieni vähemmistö kyykyttää taloudellisen väkivallan suomin etuoikeuksin. En puolusta terroria, sillä se kohdistuu aina samalla tasolla oleviin syyttömiin, mutta luulen ymmärtäväni sen kasvualustan ja henkisen mekanismin, josta epätoivoisten tekojen edellyttämä vääryyden- ja epäoikeudenmukaisuudentunne kumpuaa.

7. Sarkofagi on auki

– Holvit ovat täynnä valuuttaa, mutta kuolema korjaa lopulta potin. Eli mitään et vie mukanasi kuten A. W. Yrjänä joskus totesi. Se on oikeastaan aika lohdullinen ajatus, joka auttaa ymmärtämään juuri tässä hetkessä elämisen merkityksen.

8. Valomuna

– Pimeän tien lopussa on valo. Se on uusi aamu, joka syttyy sydäntalven pimeydestä: se on ikuisen kierron uusi verso. Mistä kukin oman toivonsa sitten ammentaa. Ehkä tämän raidan fiiliksen ymmärtää jokainen, joka on eläessään ihmetellyt pohjoisen yötaivaan kauneutta.

Lisää luettavaa