Synthwaven saatanallinen paniikki – haastattelussa Helsingissä konsertoiva Gost

Vaihdoimme kuulumiset Suomeen saapuvan slasherwave-lähettilään kanssa.

Syvästi uskonnollisesta Amerikan yhdysvaltojen Teksasista on noussut pimeyttä ja pahuutta huokuva synthwave-artisti, joka on nimennyt itsensä raamatullisen demonin mukaan. Baalberith on slasherwaven itseoikeutettu mestari ja Gost on hänen saatanallinen työkalunsa.

Gost on julkaissut kolme levyä kotimaisen Blood Musicin kautta. Behemoth ilmestyi vuonna 2015. Se on teemoiltaan ja soundimaailmaltaan melko perinteistä synthwavea, vaikka ulkomusiikillisesti bändi flirttailikin jo saatanan kanssa.

Behemothin seuraajalla Non Paradisilla (2016) on kuultavissa synkempiä musikaalisia ulottuvuuksia ja se muistuttaa enemmän genren mustempia artisteja kuten ranskalaisia Carpenter Brutia ja Perturbatoria.

Gost saapuu Helsinkiin 14. huhtikuuta juhlistamaan hiljattain ilmestynyttä uutta levyään. Possessoriksi nimetty albumi on rankempaa kuin vanhempi materiaali. Levy kuulostaa riivatulta – kirjaimellisesti.

Demoni pääkallomaskin takana on parasta aikaa kiertueella, ja Inferno sai mieheltä lyhyen haastattelun.

Possessor on huomattavasti raskaampi kuin Gostin aikaisemmat levyt. Kuinka uusi levy syntyi?

– Possessorissa kuultava kehitys syntyi luonnollisesti. Olen aina luonut jotain taiteellista mutta musiikki on suosikkigenreni, Baalberith kertoo.

– Levy on rakennettu manauksesta syntyvän paniikin ympärille.

Onko levy siis riivattu?

– Ehdottomasti, se on saatanallinen, paha ja riivattu.

Kysyttäessä Baalberithin musiikillisista vaikutteista hän kertoo löytäneensä inspiraation synthwave-skenen pioneereista kuten The Outrunners ja Kavinsky.

– Päätin kokeilla pystynkö tekemään samanlaista musiikkia.

Gostin kallonaamainen johtohahmo Baalberith syntyi miehen omien suosikkileffojen vaikutuksesta. Erityisesti slasher-kauhurainat ja uskonnolliset elokuvat toimivat esikuvina.

On ilmiömäistä, kuinka rajusti synthwave on iskenyt metalliskeneen. Nykyään on melko normaalia löytää festareiden esiintyjälistalta joku genren isoista tekijöistä. Esimerkiksi Tuskassa soittaa synthwaven kuumin nimi Carpenter Brut.

Synthwavesta löytyy myös todella pimeitä ja äärimmäisiä piirteitä. Baalberith uskoo, että juuri tämän takia metallifanit ovat innostuneet synthwavesta.

Mies kuuntelee myös metallimusaa, vaikka viime aikoina sen kuuntelu on vähentynyt. Deafheavenia soittolistalta kuitenkin löytyy. Kysyttäessä mahdollisesta projektista jonkin metallibändin kanssa Baalberith innostuu.

– Haluaisin todellakin tehdä tulevaisuudessa yhteistyötä metallibändin kanssa!

Gost esiintyy lauantaina 14. huhtikuuta Helsingin Kuudennella linjalla. Lämmittelyt hoitaa ranskalaisartisti Thomas Barradon. Lisätietoja tapahtumasta löytyy Facebookista.