Teemana vapaus – ennakkosoitossa Kaunis Kuolematon

Kaunis Kuolematon julkaisee perjantaina 31. maaliskuuta albuminsa Vapaus. Inferno tarjoaa levyn ennakkosoittoon. Lisäksi arvomme ilmestymispäivänä kaksi kappaletta kyseistä levyä – osallistumisohjeet löydät tämän artikkelin alta.

Soittimen alla yhtyeen biisinikkarit kitaristi Ville Mussalo, laulaja Olli Suvanto ja laulaja-kitaristi Mikko Heikkilä käyvät läpi levyn syntyä ja tarinoita biisien takaa.

Alkusoitto

Mikko: – Albumin oli tarkoitus alkaa ilman erillistä introa, Eloton-kappaleen kitaraliidillä. Kuitenkin jostain ihmeen syystä päädyttiin käyttämään Eino Leinon tekstiä, mikä sopikin kuin nyrkki silmään levyn teemaa mukaillen. Mietittiin ulkopuolista tulkitsijaa aina lapsesta vaariin, mutta kitaristimme Villen tulkinta päätyi ensilevyn kaltaisesti albumimme avausraitaan.

Ville: – Eino Leino, koska Eino Leino. Ei niin tunnettua Einoa, mutta todella syvää tekstiä. Omalla kulmalla löydän paljon tuosta kyseisestä Aurinkolaulu-tekstistä.

Eloton

Ville: – Syntyi yhdeltä istumalta tietokoneen ääressä. Pieniä lisäyksiä loppua kohden. Tilulilua, runttausta, rässähtävää, akustista, Annin briljantti naislaulu, ördää ja kaikkea. Melko kirjavan sekava, mutta silti niin jämäkkä.

Hurskas

Olli: – Hurskas on hyvin vanha kappale, minkä epäilin päätyvän pöytälaatikkoon muiden demottelurallien joukkoon. Kappaletta säveltäessäni halusin tuoda esiin härskiä synkkää rokkia ja tunnelmallista metallia, mihin upposi kuitenkin konemusiikista tuttu särötetty syntikka. Jostain syystä biisin valmistuessa mieleeni valui pikkuhiljaa idea itsen kamppailusta sekoittaen yleistä ajattelumallia egon oikeutuksesta, muiden väärinteoista, pientä ironiaa unohtamatta. Lyhyestä virsi kaunis, olen yllättynyt mutta samalla tyytyväinen saadessani kappaleen mukaan tälle levylle, vielä sen sopiessa albumin tematiikkaan!

Yksin

Ville: – Balladi, väittäisin. Herkkyyttä alusta loppuun. Samaa henkeä kuin ensimmäisen albumin En ole mitään -biisissä, myös Mikon lauluissa jossain määrin. Näitä sävellyksiä nyt vaan tulee jostain, kuka tietää mistä.

Tuhottu elämä

Mikko: – Kappaleen loppu muutti muotoaan useampaan otteeseen. Alku on hyvin rullaava ja raskas, oikeassa suhteessa kuolonkorinaa ja puhdasta laulua ilman suoranaista kertosäettä. Juurikin tästä syystä mielestäni hyvinkin onnistunut, kun ei tottele sitä tyypillistä biisirakennetta, joka itseltä yleensä muodostuu. Lopun tunnelmointi on myös sanoituksellisesti juuri sitä mitä levyn teemalla, sanalla vapaus, on pyritty esille tuomaan.

Ikuinen ikävä

Mikko: – Voisiko sanoa, että tyypillinen kitaranhakkaus-biisi, johon on saatu sopimaan yksinkertaisesti toteutettu, mutta mahtipontinen kertosäkeistö kylmällä kosketinsoundilla höystettynä ja sitäkin mahtipontisempi puoliväli. Varjojen mailla kulkeva kylmän oloinen kokonaisuus.

Ikaros

Olli: – Ikaros ei sävellyksenä olisi toiminut niinkään hyvin ilman lopun leijailevaa melodiaa (kiitos kitaristimme Villen). Kappale lähti kanavoitumaan lopulliseen muotoonsa ystävän kuolemasta. Tahdoin luoda puhtaan ja viattoman biisin. Mikon lyriikat osuivat kohdalleen hänen tietämättään mistä kappale alunperin kumpusi. Biisi sai nimekseen sen minkä kuuluikin.

Mikko: – Kyllä, nimi kuvailee loistavasti kappaletta viitaten kreikkalaiseen mytologiaan. Ensinimeltään Vapaus, joka sitten haluttiin tuoda esille levyn teemaa kuvailemaan, eikä vain yksittäistä kappaletta.

Arvet

Ville: – Työnimi oli Pirskahtelevan kevyttä mielenmaisemaa. Rankkuus ja brutaalius oli tähtäimessä ja omasta mielestä syntyi sellasta riffiä, että potkii kyllä.

Mikko: – Ensimmäinen mielikuva ilman vokaaleja oli sotatanner, jonka ympärille lyriikat etsivät muotoaan. Sanat kun olivat valmiit, kokonaisuus silmien edessä oli perheväkivalta. Ajatuksissani tässä biisissä olisi ollut aihetta loistokkaalle, ehkä brutaalillekin musiikkivideolle, mikä idea jätettiin kuitenkin käyttämättä.

Sanat jotka jäivät sanomatta

Olli: – Hautajaistunnelmaa, jonka syntytarina sattui hieman ennen Mikolle sattunutta ikävää ajankohtaa. Oli pyörinyt päässä jokin abstrakti idea tuon tyyppisestä kipaleesta ilman varsinaista kertosäettä ja siinähän se nyt on. Mikon upeat lyriikat ja vokaalit koskettaa todellakin, varsinkin kun tietää tarinan niiden takana. Hienoa synergiaa.

Mikko: – Itselleni kaikkein henkilökohtaisin, johon aihetta tovin pyörittelin. Kävin katsomassa isoisääni sairaalassa, ja jotenkin sen tapaamisen jälkeen matkallani kotiin tuli sanat rustattua, syntyivät kuin itsestään. Tosin en tienyt, että se oli viimeinen kerta kun tämän elämässäni tärkeän ihmisen näin silloin sen viimeisen kerran.

KILPAILU

Osallistu Vapaus-albumin arvontaan alta. Vastaa kysymykseen oikein, niin olet mukana 31.3. suoritettavassa arvonnassa.

Kysymme: Mistä kaupungista Kaunis Kuolematon on kotoisin?

KILPAILU ON PÄÄTTYNYT. Hamistahan he. Sen tiesivät muun muassa voittajiksi arvotut Sari Lautala ja Matti Viljander.