Tiesitkö? Jake E. Leetä kysyttiin takaisin Ozzyn bändiin 2010-luvun alussa – kitaristilla oli kuitenkin ehto, johon paluu kaatui

Lee halusi korjata vääryyden, joka oli jäänyt kalvamaan 1980-luvulta.

02.01.2024

Kun Ozzy Osbourne alkoi työstää vuonna 2010 ilmestynyttä Scream-pitkäsoittoaan, tämä halusi tehdä välillä yhteistyötä jonkun muun kuin pitkäaikaisen kitaristinsa Zakk Wylden kanssa, sillä Ozzysta tuntui, että hänen kappaleensa alkoivat muistuttaa liikaa Wylden oman Black Label Societyn tuotoksia. Kitaristiksi valikoitui lopulta kreikkalainen kitarasankari Gus G, kuten hyvin tiedetään, mutta tiesitkö, että pestiin kysyttiin myös muun muassa Osbournen vuoden 1983 Bark at the Moon–  ja 1986 The Ultimate Sin -levyillä soittanutta Jake E. Leetä?

Bravewords nosti aiheen esille ja julkaisi vanhan Jake E. Leen haastattelun, jossa kitaristi kertoi asiasta rocktoimittaja Martin Popoffille. Leen mukaan Ozzyn vaimo ja manageri Sharon Osbourne itse kysyi kitaristilta, kiinnostaisiko tätä paluu Osbournen bändiin. Homma kuitenkin kaatui siihen, että Leellä oli paluulleen yksi ehto.

”Koska Sharon on Sharon, hän onnistui jäljittämään minut. Vannon, että silloin oli ehkä vain kourallinen ihmisiä, joilla oli minun numeroni, mutta yhtenä päivänä hän soitti kotinumerooni ja kertoi, että he etsivät korvaajaa Zakkille. Hän kysyi, kiinnostaisiko minua lähteä muutamille festarikeikoille ja mahdollisesti soittaa seuraavalla levyllä. Sanoin, että joo, eipä minulla tässä muutakaan tekemistä ole lähiaikoina. Mutta en voinut antaa menneiden olla menneitä”, Lee kertaa.

”Sanoin, että jos haluamme mennä yhdessä eteenpäin, haluan korjata yhden ongelman, joka on kalvanut minua alusta asti. Halusin saada nimeni Bark at the Moon -levyn tekijätietoihin. Minä kirjoitin sille kaiken muun So Tired -kappaletta lukuun ottamatta. En halunnut olla sen kanssa missään tekemisissä ja vihasin sitä, koska se ei vain ollut mielestäni hyvä. Mutta halusin siis vain saada nimeni merkityksi tekijätietoihin. En halunnut mitään takautuvia rojalteja enkä tulevia rojalteja. En halunnut rahaa, halusin vain, että nimeni mainitaan kirjoittamieni biisien yhteydessä.”

”Sanoin, että mikäli pystymme selvittämään tämän asian, suostun vaikka kirjoittamaan sopimuksen, jossa vakuutan, etten vaadi rahaa. Haluan vain nimeni tekijätietoihin. Jos pääsemme tästä sopuun, voimme puhua lisää tulevasta. [Sharon] sanoi palaavansa asiaan seuraavana päivänä eikä enää soittanut takaisin.”

Bark at the Moonin nimibiisiä lukuun ottamatta kaikkien kappaleiden tekijäksi on merkitty yksin Ozzy. Nimibiisiin on merkitty tekijöiksi myös Lee sekä basisti Bob Daisley, mutta Osbourne on myöntänyt, että sekä Lee että Daisley osallistuivat biisintekoon paljon enemmän. Kolme vuotta myöhemmin ilmestyneelle The Ultimate Sin -levylle Lee ja Daisley sen sijaan saivat nimensä tekijätietoihin jo heti levyn ilmestyttyä.

”Se johtuu siitä, että kieltäydyin tekemästä mitään ennen kuin saan sopimuksen luettavakseni. Ensimmäisellä kerralla en ollut tarpeeksi fiksu vaan luotin heihin sokeasti. He lupasivat että saan nimeni tekijätietoihin ja kustannusoikeudet ja kaikki, mikä minulle kuuluu. Ja minä uskoin heitä. Otin siitä opikseni ja niin The Ultimate Siniä tehdessä totesin, että okei, haluan ensin nähdä sopparin”, Lee toteaa.

Lisää luettavaa