Tulipalossa pahoin vaurioitunut entinen Helvete-levykauppa avasi jälleen ovensa – legendaarinen ”black metal”-seinä säästyi tuhoilta

Vaurioita korjataan ahkerasti.

21.04.2024
Neseblodin, entisen Helveten kellarista löytyy muun muassa ikoninen "black metal"-graffiti.
Kuva: Marieke Kuijjer / Wikipedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Black metal -piirien pyhiinvaelluskohteeksi muodostuneesta norjalaisesta levykauppa Neseblodista, entiseltä nimeltään Helvetestä, kantautuu helpottavia uutisia. Puodin ovet on saatu jälleen auki tiloissa aiemmin tässä kuussa riehuneen tulipalon jäljiltä.

Helveten perustivat vuonna 1991 Øystein ”Euronymous” Aarseth (Mayhem), Stian ”Occultus” Johansen (mm. Mayhem, Perdition Hearse, Abhorrent/Thyabhorrent) sekä Marius Vold (mm. Arcturus, Thorns, Mortem) ja se toimi keskeisessä osassa norjalaisen black metalin kehityksen polulla. Siellä kohtasivat, sekoilivat ja majoittuivatkin lukuisat muusikot Varg Vikernesistä Faustiin, ja sen tiloissa on otettu eräitä black metalin historian tunnetuimpia valokuvia.

Helvete sulki ovensa vuonna 1993, mutta 20 vuotta myöhemmin Grete ja Kenneth Neseblod avasivat sen uudelleen nimellä Neseblod.

Hiljattain kauppa vaurioitui pahoin talossa syttyneen tulipalon takia. Omistajat julkaisivat sosiaalisessa mediassa murheellisia kuvia tuhoista, mustuneista seinistä ja tunnistamattomiksi kärventyneistä levyistä.

Palossa tuhoutui arvokas osa metallimusiikin historiaa, mutta onneksi ei aivan kaikki. Omistajat kertovat ainakin kuuluisan “black metal -seinän” olevan edelleen kunnossa, ja ensimmäinen kerros on säästynyt suuremmilta vahingoilta joten sen ovet on nyt saatu uudestaan auki. Suurimmat vauriot kärsinyt kellarikerros on tyhjennetty ja se tullaan remontoimaan pian.

 

Lisää luettavaa