Väkevä-äänisiä vieraita ja väkevää tunnelmaa – ennakkosoitossa Hanging Garden

03.10.2016

Hanging Garden julkaisee Hereafter-ep:n 7. lokakuuta Lifeforcen kautta. Infernolla on kunnia tarjota kyseinen rautaisannos tunnelmallista musiikkia ennakkokuunneltavaksi.

Hereafterilla kuullaan vierailevina ääninä Mikko Kotamäkeä (Swallow the Sun), Alexander Högbomia (October Tide, Centinex) ja Victor Wegebornia (The Moth Gatherer).

Soittimen alta löydät Hänkkäri-miesten Jussi Hämäläisen ja Toni Toivosen kommentit kappaleista.

Penumbra

Jussi Hämäläinen: – Ep:n tymäkkä avausraita, jota voisi kutsua klassiseksi Hanging Garden -biisiksi. Mikko Kotamäen (Swallow the Sun) raaka ulosanti antoi biisille viimeisen silauksen.

Toni Toivonen: – Kappale valikoitui avausraidaksi jyrähtävän intronsa vuoksi. Koko ep käsittelee temaattisesti nimensä mukaisesti aikaa sekä todellisuuden subjektiivista luonnetta ajan valheellisuuden perspektiivistä. Penumbra manifestoi muistojen valheellisuutta ja tuskallisuutta. Tavallaan se on aika nihilistinen, eksistentiaalisangstinen vuodatus. Kotamäen raivokas tulkinta heijastelee varsin mukavasti sitä epätoivon fiilistä, jota tässä haettiin.

Sirkle of Onan

Jussi Hämäläinen: – Kyseessä on vähän vanhemman biisin uudelleen sovitettu versio. Halusimme tuoda biisin vähän enemmän vauhtia ja suoraviivaisuutta kuin materiaalissamme yleensä on. Saimme vierailijaksi The Moth Gatherer -yhtyeestä Victor Wegebornin, joka sylki sanansa sellaisella raivolla, että viestin ei pitäisi jäädä epäselväksi.

Toni Toivonen: – Tämä on itselleni tekstinä harvinaisen suorasukainen ja kriittinen kannanotto tämän hetkisen yhteiskunnallisen diskurssin älyttömyyteen. Kun vitutuskäyrä nousee riittävästi, tuntuu jotenkin helpottavalta ruotia aihetta musiikin kautta. En avaa aihetta sen enempää, mutta jos tarkastelee kappaleen nimeä, ja muodostaa siitä akronyymin, niin ei tarvitse varmaankaan hirveän pitkään pähkäillä keksiäkseen mikä taho on kritiikin kohteena. Vegebornin hc-henkinen huuto istuu meininkiin oivallisesti.

Hereafter

Jussi Hämäläinen: – Ep:n nimikkobiisi oli alunperin aivan toisenlainen. Doom muuttui ambient-henkiseksi postrockiksi. Seuraavalla levyllä ehkä sitten toisin päin?

Toni Toivonen: – Tämä taas on henkilökohtaisempi teksti. Se tutkii mennyttä, ja kysyy yksinkertaisesti kysymyksen: mitä tästä eteenpäin? Kappale kertoo kokemuksista ja niiden jakamisesta. Äänessä kuullaan Riikka Hatakkaa, joka auttoi myös useamman kappaleen laulutuotannossa. Kappale on varsin kokeileva, ja eteerisyydessään yksi omista suosikeistani.

Where the Tides Collide

Jussi Hämäläinen: – Joskus lopputulos on enemmän kuin osiensa summa. Tämä biisi rakennettiin kahden vanhan julkaisemattoman biisin parhaista paloista. Tiukan sovitussession jälkeen kappale ns. lähti lentoon. Samalla kyseessä historiamme ensimmäinen tekele, jossa lyriikkaa suomeksi. Mukana myös yksi tämän hetken kovimmista örähtelijöistä, Alexander Högbom October Tidesta.

Toni Toivonen: – Biisi on teksteiltään muistokirjoitus perheenjäsenelle. Siksi kappaleen lopussa käytin ensimmäistä kertaa yhtyeen historiassa suomenkielistä lyriikkaa. Kappale on varsin jylhä, ja mielestäni Högbomin väkevä tulkinta istuu siihen täydellisesti.

Towards the Sun

Jussi Hämäläinen: – Ilmiselvä lopetusbiisi ep:lle eikä vähiten mahtipontisen lopetuksensa vuoksi. Tästä kiitokset levyn naislaulut tulkinneelle Riikka Hatakalle.

Toni Toivonen: – Tämä on kiekon outolintu. Oli todella palkitsevaa tehdä taas musiikillisesti jotain aivan erilaista. Kappaleen teema heijastelee epätoivon ja toivon teemoja, pakenemista kohti jotain parempaa.

Lisää luettavaa