#102: Taivaanrannanmaalari – Pölkyllä Gaahl

28.11.2012

”Mielestäni on surullista, että ihmiset tuhlaavat aikaansa muiden arvostelemiseen sen sijaan että tekisivät jotain itse.” Metallimusiikin jo kerran taakseen jättänyt ex-Gorgoroth-ääni Gaahl palaa rikospaikalle.

Teksti: Riitta Itäkylä Kuva: Kristian Espedal

Maaliskuussa 2009 eräs pitkällinen ja monia mutkia ja väärinkäsityksiä sisältänyt oikeusprosessi saatettiin viimein päätökseen. Vedoten Norjan patenttiviraston lakiin tavaramerkeistä, erityisesti sen kolmeen erilliseen pykälään, Oslon käräjäoikeus totesi Gorgoroth-nimen kuuluvan laillisesti bändin perustajalle Roger Tiegsille. Tom Cato Visnes ja Kristian Espedal todettiin lukeutuneen bändin – ja siten myös tavaramerkin omistusoikeuden – ulkopuolelle lokakuusta 2007 alkaen jätettyään virallisen kokoonpanon.

Tänä päivänä Roger Tiegs, taiteilijanimeltään Infernus, jatkaa kaksikymmentä vuotta sitten perustamaansa Gorgorothia. Ex-jäsenet Visnes ja Espedal, jotka suuri yleisö tuntee nimillä King Ov Hell ja Gaahl, ovat sittemmin jatkaneet omalla musiikillisella tahollaan.

Heidän yhteinen projektinsa God Seed sai nimensä käräjäoikeuden päätöksen jälkeen vuonna 2009. Debyyttilevystä on ollut puhetta siitä asti eli nyt jo runsas kolme vuotta.

Erinäisten elämänmuutosten ja taiteellisten vaikeuksien jälkeen bändi (johon kuuluvat myös Djervissä soittanut Sir, Motorpsychon Kenneth Kapstad, Dimmu Borgirinkin koskettimista vastaava Geir Bratland sekä Grimfistissä kannutteleva Lost Kilman) julkaisi tänä syksynä odotetun ensilevynsä. Se kantaa nimeä I Begin, ja kannen logo on siisti ja selkeä. Se, kuten myös bändin musiikki, ottaa askeleen jos toisenkin pois niin sanotusta perinteisestä black metal -tyylistä, mikä on saanut internetissä jo osakseen herjaa ja sormenheristelyä.

Gaahl ei pahemmin herjaajista piittaa vaan keskittyy mieluummin olennaiseen. Hyvin avoimesti henkilökohtaisista luomistukoistaan ja sisäisistä ristiriidoistaan kertova ujonoloinen mies naurahtaa hieman, kun häneltä kysyy muutaman vuoden takaisesta nimikiistasta ja siitä, miksi hän ylipäänsä halusi Gorgoroth-nimen itselleen.

– Normaalisti vastaukseni ovat hyvin suorasanaisia, mutta tähän vastatessani minun on omaksuttava hieman oudompi muoto, hän aloittaa.

– Kun jostakin on tullut niin suuri osa sinua, siitä on hyvin vaikeaa päästää irti. Minun piti tappaa itseni, ja minun täytyi tappaa paitsi itseni myös yhteyteni Gorgorothiin siten, että Gorgorothilla ei olisi enää mitään tekemistä kanssani.

Lue koko juttu Infernon numerosta 10/2012 (#102).

Lisää luettavaa