Inferno tarjoaa: kuuntele Vorumin debyyttilevy!

18.01.2013

http://www.vorumdeath.com/

Vorum
Poisoned Void

Maarianhaminan deathpartio herätti jo ennen levytysuraansa mittavaa huomiota ”skenessä” – ei vähiten esiintymällä lukemanne lehden kansijutussa jo vuosia sitten. Sittemmin bändi julkaisi ep:n ja split-sinkun, mutta debyyttinsä kolmikko saa ilmoille yllättävän pitkän kypsyttelyn jälkeen.

Aiempaan tuotantoon nähden ääni kellossa on muuttunut. Reilun kahdenkymmenen vuoden takainen kuolometalli on edelleen homman nimi, mutta siinä missä bändi runnoi aiemmin perin ruotsalaiselta kuulostavaa avosointumöyrintää, nyt se riipii nopsasti ja pikemminkin norjalaisin ottein. Tämä on samaan aikaan harmi että hyvä asia; onhan noita svedudödiksen tuuttaajia enemmän kuin mustanpuhuvan leiskunnan piiskaajia.

Eritoten Poisoned Void miellyttää sen pääasiallisten mielleyhtymien ansiosta, siis Darkthronen debyytin ja vaasalaisen Cartilagen (jonka laulaja Mikki Salon lafka Poisoned Voidin sattumoisin julkaisee). Vorum muistuttaa raapiessaan ja sahatessaan verrokkeja paikoitellen erehdyttävästi, mutta näiden ylitsevuotavaa teknisyyttä bändi ei ole täysin ottanut omakseen.

Pitkälinjaiset, ankarasti sahatut kitarakuviot ja laajoin vedoin laaditut sovitukset tuovat maittavan raakasoundiseen levyyn synkkää jylhyyttä. Samalla tosin huomaa, miksi runsaskätinen kilkattelu ja kikkailu sopii tämäntyyppiseen musiikkiin: tasainen sahaaminen voi käydä puisevaksi.

Poisoned Voidin intensiiviselle vihaisuudelle ja tyylikkäälle raakuudelle on annettava kunniamaininta. Toki vimma ja vääntö paikoitellen muusaa mäiskeen mössöksi asti, mutta se kuuluu asiaan. Meno on erittäin pätevää ja vinha viiletys tempaa mukaansa kiitettävästi. Edellisen sukupolven esikuvien tasolle Vorum ei yllä, vaan mitenpä voisikaan.

Kimmo K. Koskinen

Lisää luettavaa