Omnium Gatherum -levy purkissa, jenkkirundi Insomniumin kera tehdään varamiehin – lue haastis!

22.07.2015

Julkaisimme pari kuukautta sitten jutun, jossa kerroimme metallisen aikuisviihteen erikoisryhmän, karhulalaisen Omnium Gatherumin sulkeutuneen studioon uusi, ensi vuoden puolella julkaistava levy ajatuksissa.

Nyt asiat ovat edenneet siihen pisteeseen, että vielä nimetön albumi on purkissa ja lähetetty Ruotsiin Dan Swanön miksaushoitoon. On aika seurantajutun, ja otimmekin yhtyeen kitaristin Markus Vanhalan kiinni moderneja lankoja pitkin. Seuraavassa jutustelu lyhentämättömänä.

Terve Markus, toivoit viimeksi sateista alkukesää, että studiossa viihtyisi paremmin. Viihtyvyys taisi olla huippuluokkaa?

– No tämän kerran näytti tällä määrin menevän lotto läpi, ei paljoa ollut Suomen kesään terassille tahi biitsille ikävä, joten studion mielisairaalamuurien sisäpuolella tuli viihdyttyä aivan hyvin ja runsaasti. Itellä puski päälle hevihommaa vähän liiemmänkin kanssa, laskinkohan, että oli touko-kesäkuussa kokonaista kaksi päivää, ettei tarvinnut raapia OG-levytuotantoa tai Insomniumin keikkaa. Alkoi jo ite heviukkoakin vähän pänniä tämä hevistressi. Se, joka itellensä kuoppaa kaivaa, sen edestänsä löytää ja sinne lankeaa.

Kerroit myös, että pyritte uuden levyn kera ”tyhjäkäynnin minimoimiseen”. Tuliko lopputuloksesta sellainen jollaista lähditte tekemään?

– Väittäisin, että kyllä sieltä turboboostattua OG:tä on tulollaan. Hiukkasen vanhempiakin haikuja, ehkäpä Redshift-eraltakin, on kuultavissa parin edellisen levyn eeppistelyjen ohessa – meinaa vähän typisteltyjä biisejä, enemmän ryskettä ja rylläystä. Siellä on ”vaan” yksi kymmenminuuttinen ja enemmän soolokisajumppaa välillä elder Koto [Jope, kitara] ja junior senior Vanhala. Välimallin levyä lähdettiin tekemään ja priimaa tuppasi tulemaan, eli sama kaava kuin aina ennenkin.

– Yleensä loppumetreillä ennen studioon astumista uudet demot kuulostaa omaan korvaan siltä, että parhaat vuodet on jo nähty eikä tässä enää päästä edellisten albumien tunnelmaan ja tasoon. Vahvaa suomalaista taiteilijaitsetuntoa on siis havaittavissa. Jälleen kerran se kelkka kuitenkin kääntyi vahvasti valmiin nauhoitteen ollessa kovaäänisissä. Uskaltaisin paukutella näkymättömiä henkseleitä ja kompata tuottajaamme, että paljon on eteenpäin taas menty ja hommathan toimii.

Tällä porukalla tuskin selvitään studiossakaan kommelluksitta. Jaapas mehevin selkkaus…

– Vanhaksi on tultu, ja tämä levy tehtiin pitkälti vissyn voimalla. Jukka [Pelkonen, laulu] taisi juoda studiossa yhden olusen ja yritti pitää rokkikulissia yllä. Mutta ei tässä siitä huolimatta taaskaan kohtuudella eteenpäin päästy rämpimään, parisuhteet kaatuili, kamat ja päät ja muut ruumiinosat hajoili ja tuottaja karkasi studiosta kesken kaiken, kun lasta pukkasi. Deadlinet venyi ja paukkui. Eli aivan perus. Onneksi tällä kertaa ei kukaan kuollut kuten Beyond-sessioissa.

OG/Insomnium-jenkkirundiin on aikaa muutama viikko. Millaisin mielin käyt matkaan ja kuinka yleensä valmistaudut reissuun? Saattaapi olla hivenen raskas rupeama…

– Helvetin hienoa lähteä kahdella veljeskunnalla reissuun, mutta ohessa myös ahistaa helvetisti. 90 minuuttia Insoja ja 50 minuuttia OG:tä viitisen viikkoa putkeen joka ilta – tai no, taisi siinä olla kokonaista kolme lomapäivää… Arizonan suunnilla on joku 45 astetta lämmintä, ja kokemuksesta tiedän, että Jenkkilän klubien ilmanvaihto on hiukka kehnohkoa. Tai siis sitä ei ole. Joten hautapaikkaa uudelta mantereelta kaivaessa.

– Maasta ja meiningistä tykkään kyllä paljon, joten hauskaahan tästä taas tulee, kunhan on hammasharja tikissä eikä kellään katoa tällä kertaa passi ja viisumi väärän bussin syövereihin juuri ennen USA:n ja Kanadan rajaa. Spesiaalin tästä rundista tekee myös fakta, että kumpikin orkesteri ajelee tuuraajamiehellä: OG:ssa on Jarmoa [Pikka] tuuraava rumpali Tuomo Latvala [Torture Killer, Hateform] ja Insoissa Villeä [Friman] paikkaava kitaristi Nick Cordle [Sanctuary, ex-Arch Enemy].

Nyt kun ”Imsomnium Gatherum” -sinkkukin on tulollaan (ks. alla linkattu juttu), eikö tuo olisi ihan oikeasti sama yhdistää nämä kaksi retkuetta big band -kokoonpanoksi? Pääsisivät kaikki helpommalla.

– Samaa olen ehotellut.

Insomnium/Omnium Gatherum -rundin keikkapäivät löytyvät täältä.

Lisää luettavaa