Anna periksi ja nauti kyydistä – arviossa Eden’s Curse

Arvio julkaistu Infernossa 9/2016.

19.01.2017
Eden's Curse
Cardinal
AFM

Brittiläiset juuret omaava Eden’s Curse operoi jossain melodisen hard rockin ja power metalin välimaastossa. Yleisilmeen voi todeta olevan melodinen ja raikkaanilmava, joten tuplabassareita janoavat joutuvat valitettavasti pettymään (vaikka niitäkin toki kuullaan). Mutta se mikä raskaudessa hävitään, voitetaan taidokkuudessa.

Yhtyeen kokoonpano on kokenut vuosien varrella paljon muutoksia, ja nykyään kyseessä onkin melko kansainvälinen ryhmä. Tuorein lisäys porukkaan on kosketinsoittaja Christian ”Chrism” Pulkkinen (Adamantra, Simulacrum, Epicrenel), joka sai synatuotannon suhteen vapaat kädet. Koskettimet ovatkin esillä vahvasti ja sooloja löytyy enemmän kuin bändin muilta levyiltä yhteensä – kuitenkin aina kappaleiden hyväksi. Debyyttinsä tekee myös rumpali John Clelland (ex- Code of Silence). Eden’s Cursen suurin vahvuus on kuitenkin ehdottomasti serbialainen Nikola Mijic, jonka ääni taipuu moneen ja tulkinnassa on persoonallista otetta.

Cardinal on taidokkaasti askarreltu kokonaisuus, mutta yhtyeen harjoittama genreristeily aiheuttaa aluksi hieman hämmennystä. Länsirannikon AOR, hard rock, sinfoninen power metal ja progressiiviset tendenssit eivät tunnu olevan aina sulassa sovussa keskenään. Useamman kuuntelukerran jälkeen kokonaisuus alkaa kuitenkin kuulostaa paljon mielekkäämmältä ja ristiriidattomammalta.

Videobiisi Sell Your Soul oli varsin näppärä pelinavaus, mutta toinen sinkku Great Pretender iskee tehokkaan kertosäkeensä ansiosta vielä lujemmin. Makealta kuulostaa myös albumin selkeästi pophenkisin raita Unconditional, jota sulostuttaa entinen Theater of Tragedy -ääni Liv Kristine.

Kokonaisuutta leimaavat ennen kaikkea vahvat melodiat, jotka kannattelevat vähän köykäisempiäkin esityksiä. Välillä tuntuu, että kappaleet hakevat edelleen vähän suuntaansa eivätkä tunnu asettuvan aloilleen.

Tilanne on hieman kinkkinen, sillä en osaa päättää, onko kyseessä tavallista juustoisempi power metal -yhtye vai poikkeuksellisen raskas AOR-pumppu. Yhtyeen tarjoama musiikillinen kombinaatio on kuitenkin persoonallinen ja soundi omaleimainen joskin traditioihin luottava. Ehkä on syytä antaa periksi ja nauttia kyydistä.

Lisää luettavaa