Maanläheistä ja väkevää – arviossa Alice Cooper

Julkaistu Infernossa 8/2023.

16.11.2023
ALICE COOPER
Road
EAR

Albumin julkaiseminen seitsemällä eri vuosikymmenellä ei onnistu keneltä tahansa. Yhdysvaltalaiselle rockikonille Vincent Furnierille, 75, se ei ole temppu eikä mikään.

Paremmin Alice Cooperina tunnetun Furnierin samanniminen bändi julkaisi Pretties for You -debyyttilevynsä vuonna 1969. Nyt päivänvalon näkee 29. Alice Cooper -albumi. Sen otsakkeeseen viitaten Furnierin ja lukuisten soitto- ja säveltäjäkumppaniensa tie on ollut yksi popkulttuurin vaiherikkaimmista, mutta miehen musiikki on edelleen väkevää.

Alkuaikoinaan ja kasarin lopulta uuden vuosituhannen alkuvuosiin Alice Cooper teki kullekin aikakaudelle leimallisempaa kamaa. Sen jälkeen ilmaisu on painottunut enemmän 1970-lukulaisen rockin äänimaisemiin. Road on vieläpä nauhoitettu studiolivenä koko bändin voimin, mikä tuo sinällään peruspolkuja kulkeviin sävellyksiin oman maanläheisen vivahteensa. Niissä kuuluu mainiosti myös Roadia kirjoittamassa ja tuottamassa olleen Bob Ezrinin omaleimainen soundi.

Kaiken päälle on ilahduttavaa kuulla, miten rautaisessa laulukunnossa Furnier on ikäänsä nähden. Samaa ei voi sanoa monestakaan samoilla kymmenillä pyörivästä raskasrocklaulajasta.

Lisää luettavaa