Mahtipontista ja polveilevaa melodista heviä – arviossa Theocracy

Julkaistu Infernossa 9/2023.

26.11.2023
THEOCRACY
Mosaic
ATOMIC FIRE

Virkaiältään päälle parikymppinen Theocracy on julkaissut läpi uransa vahvoja levykokonaisuuksia, verkkaasti mutta tasaiseen tahtiin.

Pääasiassa eurooppalaisesta power metalista ammentavan yhdysvaltalaisviisikon viides kokopitkä on nimensä mukainen musiikillinen mosaiikki ja ehkä tähän saakka runsain Theocracy-tuotos. Kymmenen kappaleen kattaus tarjoaa mahtipontista ja polveilevaa melodista heviä, jota määrittää genrelle ominainen vauhti.

Mosaicille on haettu voimaa thrash metalin puolelta, mistä paras esimerkki on kuulaasti kertosäkeilevä Liar, Fool or Messiah. The Sixth Great Extinction puolestaan koukuttuu mieleen pesunkestävällä Dave Mustaine -johtoriffillään. Mainittava on myös albumin sinetöivä Red Sea -eepos, joka kertoo yhtyeen kristillisen ideologian mukaisesti Vanhan testamentin Mooseksen tarinaa.

Bändiä elämäntyökseen kutsuva laulaja Matt Smith tulkitsee kuin kuka tahansa kuuluisammista kollegoistaan. Kitaristien Jonathan Hindsin ja Taylor Washingtonin pelkäämätön pikkaaminen, rumpali Ernie Topranin raikas pannutuli ja basisti Jared Oldhamin komppaus saavat kuulijan hamuamaan play-nappia yhä uudestaan.

Lisää luettavaa