Menee mukavana fiilistelymusiikkina – arviossa Häive

Julkaistu Infernossa 10/2017.

Häive
Iätön
Northern Silence

Häive on yhden miehen folk-inspiroitunut black metal -projekti muun muassa Auringon Haudassa vaikuttaneelta Janne ”Varjosielu” Väätäiseltä. Iätön julkaistaan kokonaiset kymmenen vuotta Mieli maassa -esikoisalbumin jälkeen. Edeltäjäänsä verrattuna Iätön jää vähän vaisuksi.

Niin paljon kuin siitä haluaisinkin tykätä, albumi ei tunnu sytyttävän täysillä oikein missään vaiheessa. Folkvaikutteet ovat kivoja mutta eivät kovin omaperäisiä. Paikoin Iätön tuo vähän liikaakin mieleen esimerkiksi Moonsorrow’n ja usean muun folkista inspiroituneen metalliyhtyeen. Soundissa ei ole mikään pahasti pielessä, muttei toisaalta mitään sellaistakaan, jota haluaisi ylistää taivaisiin. Häive kaipaisi aimo annoksen omintakeisuutta. Luontoinspiroituneena projektina se olisi voinut käyttää esimerkiksi luonnonääniä vähän kekseliäämmin.

Etenkin kitaramelodiat ovat kuitenkin melko tarttuvia ja miellyttäviä kuunnella. Levy menee mukavana fiilistelymusiikkina. Se myös paranee hieman loppua kohden: Tuonen lehto, öinen lehto ja Virsi tammikuinen ovat jo suorastaan eeppiseltä kalskahtavia kappaleita, ehdottomasti levyn parasta antia.