Mystinen ja synkkä, hienosti draaman kaarensa säilyttävä teos – arviossa Pääkallo

Julkaistu Infernossa 3/2023.

03.05.2023
PÄÄKALLO
Pääkallo
SVART

Deathchainin, Jess and the Ancient Onesin ja Cosmo Jones Beat Machinen jäsenistä koostuva Pääkallo sukeltaa psykedeelisellä rautalankamusiikillaan syvälle 60-lukulaisen estetiikan syövereihin.

Kauhuteemoja ja okkultistista kuvastoa hyödyntävä yhtye tavoittaa ajan hengen kuulostamatta tippaakaan väkisin väännetyltä. Jess and the Ancientin Onesin tunnelmista ei olla kovin kaukana, vaikka hieman kepeämmällä musiikillisella linjalla liikutaankin.

Vaikka musiikki liikkuu kevyemmillä vesillä, se ei ole mitenkään pirteää tai iloista vaan pikemminkin tummaa ja kohtalokasta. Pääkallon debyytti onkin hyvä osoitus siitä, että mystisen ja synkän ilmapiirin luomiseen ei tarvita mielettömiä särökitaravalleja tai järkälemäisiä riffikudoksia.

Kappaleet soljuvat unenomaisesti ja limittyvät toisiinsa saumattomasti, mikä tekee albumista ehjän mutta utuisen kokonaisuuden. Kyseessä on monipuolinen ja hienosti draaman kaarensa säilyttävä teos, jonka voi kuunnella useamman kerran putkeen. Jefferson Airplanen, Atomic Roosterin ja Arthur Brownin ystäville ehdoton suositus.

Lisää luettavaa