Näennäisen helpoista ja maistuvista elementeistä huolimatta levyssä riittää sulateltavaa – arviossa Iotunn

Julkaistu Infernossa 2/2021.

12.04.2021
IOTUNN
Access All Worlds
METAL BLADE

Musiikissakaan ei pidä väheksyä ensivaikutelman merkitystä, ja tanskalainen Iotunn tekee jo debyyttinsä avauskappaleella selväksi, miksi se on kiinnittänyt Metal Bladen huomion. Viisi vuotta sitten julkaistulla omakustanne-ep:llä haettiin vielä musiikillisia uomia, mutta viimeistään Jón Aldarán liittyttyä bändin vahvuuteen paletin voi sanoa täydentyneen niin monipuoliseksi kuin valmiiksikin.

Hamferð-ukkelin äänenkäyttö on Access All Worldsillä isossa roolissa, eikä vertailuja pääbändinsä musiikkiin voi täysin välttää. Iotunn on kuitenkin paljon hankalammin lokeroitavissa, minkä voi nähdä näkökulmasta tai jopa päivän fiilistilasta riippuen joko etuna tai haittana.

Levyltä löytyy pitkiä ja moneen suuntaan polveilevia kappaleita, joita joku voisi kutsua progressiivisiksi. Komeasti korkeuksiin kohoavat laulusuoritukset tuovat biiseihin eeppisyyttä ja tunnelmallisuutta. Lähinnä mausteina käytetyt örähtelyt ja ärähtelyt taas ovat yhdessä rivakoiksi kiihdytettyjen tempojen kanssa lähempänä Amon Amarth -tyylistä melodeathiä ilman liiallista cheddarin aromia.

Näennäisen helpoista ja maistuvista elementeistään huolimatta Access All Worldsissä riittää hahmoteltavaa ja sulateltavaa. Vain aika näyttää, kuinka suuri levytys siitä lopulta kasvaa.

Lisää luettavaa