Omalaatuista ja piristävää progemetallia – arviossa Asmodean

Julkaistu Infernossa 9/2023.

24.11.2023
ASMODEAN
By a Thread
ROB MULES

Norjalais-englantilainen Asmodean on omalaatuinen ja piristävä progemetalliyhtye. Kitaravetoisen touhun kuningasajatus ja pääfokus on rennosti rapsahtavissa riffeissä. Koskettimilla ei puljailla.

Toisinaan debyytti By a Threadin rytmiset, jopa vähän djenttailulta tuoksahtavat biisit virtaavat selkeäpiirteisinä, synkän melodisina puroina pienine sivujuonteineen ja koskipaikkoineen. Rytminvaihdoslotossa ja melodioiden kirjossa taas poukkoillaan arvaamattomuuden ja maltillisen melankolian välillä joskus kauniiseen soolo-osuuteen rauhoittuen. On kuin Avenged Sevenfoldin hektisimmät punkmetallikarusellit löisivät kättä Nevermoren murjotusmetallin kanssa. Jonkinlainen etno-Opeth väijyy alati vieressä, että milloin tässä päästään fiilistelemään.

Valoisimmillaan suorastaan leijutaan ja suoraviivaisimmillaan kuulostetaan siltä kuin Mastodon soittaisi Danko Jonesia. Ensikuuntelulla ei ikinä tiedä, mitä seuraavan sointukäännöksen takana piileksii, mutta  kuuntelukertojen kertyessä bändin omaleimainen näkemys tuntuu miellyttävän joka kierroksella enemmän. Myös Sondre Johansenin mikepattonmainen artistius tuo soppaan oman venkulaisen lisänsä.

Lisää luettavaa