Pisteet siitä, ettei menneisyyttä yritetä toisintaa orjallisesti – arviossa Axewitch

Julkaistu Infernossa 6/2021.

17.09.2021
AXEWITCH
Out of the Ashes into the Fire
PURE STEEL

Axewitch on yksi ruotsalaisen heavy metalin pioneereista, vaikkakin bändi sijoittui hevikisoissa lähinnä pistesijojen tietämille ennen popahtamisen myötä tullutta romahdusta ja sitä seurannutta lopettamista.

Lukemattomien aikalaistensa tavoin jokin on saanut lähes alkuperäisen kokoonpanon tekemään ”vielä yhden” levyn reilu neljännesvuosisata edellisen jälkeen. Ja kuten aina vastaavien tapausten kohdalla, uteliaisuutta löytyy, mutta odotukset ovat enemmän pettymisen kuin iloisen yllättymisen puolella.

Out of the Ashes into the Fire osoittautuu kuitenkin aivan kelpo levyksi. Sen arvoa nostaa seikka, että bändi ei ole yrittänyt lähteä toisintamaan menneisyyttään orjallisesti ja retroilemaan perinneheavyn parissa. Toki biisit pohjautuvat melodiseen metalliin, jossa ei moderneja kotkotuksia tunneta, mutta ote on soundeja myöten nykyaikaisen tanakka.

Leppoisaa menoa mahtuu mukaan paljon, ja sen vastapainoksi löytyy myös tummasävytteisempää poljentoa. Verrokiksi käy hyvin 2000-luvun Saxon, johon löytyy yhteneväisyyksiä myös Anders Wallentoftin äänestä ja laulumaneereista.

Kappaleet ovat jipoiltaan ja sovituksiltaan yksinkertaisen traditionaalisia ja useimmiten juuri siksi toimivia. Hyvin usein tosin ollaan siinä kintailla, onko musiikki tehty jo vähän liiankin setämiesmäisen heppoisella otteella. Tästäkin mielikuvasta olisi päästy osittain irti, jos heikompaa ainesta olisi karsittu ja kokonaismittaa typistetty lähemmäs tunnista kohti klassista vinyylimittaa.

Lisää luettavaa