Setämäistä puoliväkisin vänkäämistä – arviossa Vendetta

Julkaistu Infernossa 7/2023.

10.10.2023
VENDETTA
Black as Coal
MASSACRE

Saksalaisen pikametalliyhtyeen ura jäi 1980-luvun lopulla valitettavan tyngäksi, semminkin kun pari levyään olivat erinomaisia tuotoksia. Yhtye palaili kuvioihin 2007 ja pukkasi vuosikymmenen sisään kolme katveeseen jäänyttä albumia.

Black as Coal on ihan jees, vaikka kyllä tässä setämäinen puoliväkisin vänkääminenkin kuuluu. Kuvaavaa on, että loistavan Brain Damage -levyn (1988) hassuttelevan Love Song -välikkeen riffiä kuuluu ainakin kolmen biisin rakenteissa.

Bändin vanha laulaja-kitaristi Achim Hömerlein on ollut vahvasti mukana materiaalin synnyssä. Biisit mies on tehnyt basisti-ikijäsen Klaus Ullrichin ja sanat 2000-luvun alkupuolella mukaan tulleen laulajaseuraajansa kanssa. Hämmentävä kuvio selittänee kokonaisuuden syvälle ulottuvan sekavuuden.

Osa biiseistä on niin perusmateriaalia, että oksat pois. Sanoituksissakin tehdään ”huomioita” siihen malliin, että melkein Kansanradio-tasolla mennään. Runsaan käppäisyyden seassa tuntuu kuitenkin lymyävän vielä hiukan sitä jännittävää omintakeisuutta, joka kiehtoo edelleen Vendettan 1980-luvun tuotannossa.

Lisää luettavaa