Synkkä ja maaginen mysteeri – arviossa Sigh

Julkaistu Infernossa 9/2022.

26.11.2022
SIGH
Shiki
PEACEVILLE

Mirai Kawashiman, vaimonsa Dr. Mikannibalin sekä Satoshi Fujinamin avantgardistis-psykedeelinen legendabändi Sigh on julkaissut pitkän uransa 12. levyn. Kolmikon lisäksi levyllä kuullaan Kreator-basisti Frédéric Leclercqin kitarointia sekä Fear Factoryn ja Ravenin rumpalin Mike Hellerin kikkailevan groovaavaa rummuttelua.

Tällä kertaa Sighin musiikki on suoraviivaista sekametallia. Biiseistä on löydettävissä 1960- ja 1970-lukujen happoisia jatsailuja ja tyylittelyjä, elektronisia kauhuelementtejä sekä tietenkin vanhan koulun black metalia. 52-vuotiaan Mirain laulut ovat tuttuun tyyliin monipuolisen teatraalisia, jopa räppääviä räksytyksiä.

Shikin materiaalia on todella vaikea avata kirjoittamalla. Se on useiden kuuntelukertojen kautta avautuva synkkä mysteeri, upeasti rakennettu tarina neljästä vuodenajasta ja kuoleman odottamisesta. Audiaalisten ihmeiden avulla avautuva hirvittävä mielikuvitusmatka.

Sigh on progressiivisen black metalin ykkösnimiä vielä 32 vuotta bändin perustamisen jälkeen. Mirai ja Sigh ovat luoneet nahkansa lukuisia kertoja, mutta on pakko todeta, että Shiki on bändin parhaita levyjä – ellei jopa paras. Maagista tavaraa.

Lisää luettavaa