Tasokas linja jatkuu entistä kompaktimmassa muodossa – arviossa Devin Townsend

Julkaistu Infernossa 9/2022.

03.12.2022
DEVIN TOWNSEND
Lightwork
INSIDEOUT

Devin Townsend on aina ollut all-in-tyyppinen persoona. Tekipä mies mitä tahansa, hän pistää itsensä peliin täysillä. Townsendin musiikki ilmentää hänen maanisdepressiivistä mielenlaatuaan, siitä kun löytyy niin syleilevää lämmön tunnetta ja rauhallisuutta kuin katkeranmakuista aggressiivisuuttakin.

Viime vuonna julkaistu albumikaksikko The Puzzle – Snuggles koostui kokeellisista äänimaisemista, soundtrack-tunnelmista ja ambient-hyväilyistä. Niiden oli tarkoitus toimia siltoina edellisen studioalbumin Empathin (2019) ja uuden levyn välillä.

Empath tuntui ilmestyessään ehjimmältä ja vapautuneimmalta Devin-levyltä vuosikausiin. Lightwork jakaa samaa tasokasta linjaa, mutta entistä kompaktimmassa muodossa. Nyt koskettimet ja elektroniset äänimaisemat vaikuttavat olevan enemmän etualalla, mutta musiikin henki on pysynyt samana.

Äärettömän tarttuva Lightworker, toiveikkaan melankolinen Call of the Void ja isolta halaukselta tuntuva päätösraita Children of God osoittavat, että vaikka Townsend on usein manioidensa ajama, myös seesteisyys pukee häntä. Nyt ehkä paremmin kuin koskaan.

Lisää luettavaa