Täysi napakymppi – arviossa Mikko Joensuu

Arvio julkaistu Infernossa 10/2016.

Mikko Joensuu
Amen 2
Svart

Mikko Joensuu on laulaja-lauluntekijä, jonka ensimmäinen levy Amen 1 ilmestyi keväällä ja sai osakseen melkoisen määrän suitsutusta. Eikä suotta, sillä levy on kaikessa alastomuudessaan ja herkkyydessään todella vaikuttava elämys.

Joensuu on lähtenyt rakentamaan trilogiaa, jolla hän käy läpi omaa elämäntarinaansa. Teoksen viimeisen osan olisi tarkoitus ilmestyä ensi keväänä. Nyt käsillä oleva toinen osa tekee selkeän musiikillisen pesäeron edeltäjäänsä nähden ja tarjoaa sentimentaalisen americanan tilalla brittipoppia ja neopsykedeliaa. Etenkin Jason Piercen johtama Spiritualized tulee vahvasti mieleen.

Joensuu on kasvanut karismaattisessa helluntaiperheessä ja oli sanojensa mukaan nuoruudessaan aktiivinen uskovainen, joka puhui jopa kielillä. Ensimmäinen levy kertookin juuri tästä vaiheesta, kun taas Amen 2 käsittelee uskosta luopumista ja vapautumista. Ennen kaikkea levy kertoo itsensä etsimisestä ja löytämisestä.

Siinä missä debyytti oli tunnelmaltaan harras ja tyyliltään vähäeleinen, Amen 2 on selkeästi mahtipontisempi ja musiikillisesti monipuolisempi. Melankolia ja herkkyys ovat toki läsnä, mutta nyt mukana on enemmän iloa ja kauneutta. Etenkin pirteää sykettä ylläpitävä No One Knows osoittaa selkeästi uuden lehden kääntyneen. Myös Primal Scream -henkisesti eeppinen elektropopteos There Used to Be a Darkness todistaa pimeyden väistyneen.

Joensuun yhteydessä on mainittu artisteja kuten Lee Hazlewood, Leonard Cohen ja Hank Williams. Eräällä tavalla hän onkin synteesi näistä kolmesta, mutta ei välttämättä niin itsestään selvällä tavalla. Mukana on paljon muutakin.

Asian pihvi on kuitenkin seuraava: Amen 2 on napakymppi. Se on täydellinen kokoelma hypnoottista, melankolista, kaunista ja ennen kaikkea koskettavaa popmusiikkia.