Liiankin korkealentoinen ja haastava spektaakkeli – arviossa Subspace Radio

Julkaistu Infernossa 8/2022.

06.11.2022
SUBSPACE RADIO
Aika
ECLIPSE

Subspace Radio on progebändi, jossa soittaa pari heppua vanhan liiton thrash-ryhmästä Necromancerista. Tausta kuuluu ajoittaisena tyrnänä hevinmäiskeenä tuplabasarimoukutusta myöten, mutta muuten yhdysviivoja on vaikea löytää. Subspace Radion levytrilogian päätösosa on nimittäin alusta loppuun todella korkealentoista spektaakkelia. Haastetta riittää, sanoisinpa jopa että liiaksi.

Yhtye kyllä vetelee ihastuttavan estottomasti niin tyylien, sovitusten kuin instrumenttien suhteen. Biisit on jaettu useammalle laulajalle – Annica Milanille, Timo Heinoselle ja juuri edesmenneelle Kimmo Blomille – ja mukana on instrumentaalejakin. Kappaleissa edetään aika villisti osioista toisiin, ja jopa tuhlailevalta tuntuva sävellystyö tekee kuuntelemisesta yllättävää mutta sangen vaativaa. On harmi, että melodisten koukkujen taajuus ja teho ei tunnu riittävän pitkien ja polveilevien biisien oletetun hienouden sisäistämiseen.

Todella omaehtoisena näyttäytyvä tekeminen on kunnianhimoista ja samalla hyvin haastavaa. Laadukkaasta toteutuksesta huolimatta levyn kaikkia käänteitä on hankala hahmottaa, joten Aika on soveliasta kuultavaa lähinnä lennokkaamman yllätysprogeilun ystäville.

Lisää luettavaa