Tyhjästä putkahtanut projekti skandinaavisen black metalin äärellä – arviossa Myrkur

Levyarvio julkaistu Infernossa 7/2015.

Kuva: Rasmus Malmström

Myrkur
M

Relapse
3_5_kirvesta

Yhden tanskalaisnaisen tyhjästä putkahtanut black metal -projekti herätti mielenkiintoa viimevuotisella debyyttilyhärillään. Vaikka kyseinen ep jäi hieman sotkuiseksi ja epäkypsäksi, siinä välähteli raikkaan omanlainen visio.

Myrkur tuo folk-elementit skandinaavisen black metalin keskelle miellyttävän ilmavalla tavalla. Mystisyys, luonnonläheisyys, synkkyys, kauneus ja pahaenteisyys ovat kaikki osa kokonaisuutta. Laulajattaren ulosanti on sekä heleää kuin haltialla että riipivää kuin demonilla. Ilmaisussa luotetaan norjan kieleen, mikä on vain sopivaa. Myös levyllä esiintyvät sessiomuusikot ovat norjalaisia, tuttuja muiden muassa yhtyeistä Mayhem ja God Seed.

Elementtirikas tunnelmien yhdistely vie mielleyhtymät jossain määrin Ulverin vanhaan tuotantoon. Ja toimiipa Ulverin laulaja Kristoffer Rygg sattumoisin myös levyn tuottajana. Kuuntelua ajoittain häiritsevä seikka on kuitenkin, että osa kappaleista tyssää liian aikaisin oivallisen nousun jälkeen. Kaikkia kortteja ei ikään kuin katsota loppuun. Esimerkkinä tästä on todella hieno mutta lyhyt Hævnen, josta olisi voinut rakennella vielä ties kuinka kylmäväreisen teoksen.

Klassisen musiikin pianokaunistelut ja keventelyt tuovat kappaleiden välille haikeaa levollisuutta. Mustan metallin ja harmonisoinnit olisi voinut silti saada vieläkin yhtenäisemmäksi. Vaikka kokopitkä jättää ep:n tavoin viimeistelynsä puolesta toivottavaa, näkemys on nyt hioutunut kuntoon.