Uniikkia musiikkia, joka vaatii oikean mielentilan ja ympäristön – arviossa Christian Death

Julkaistu Infernossa 5/2022.

29.07.2022
CHRISTIAN DEATH
Evil Becomes Rule
SEASON OF MIST

Yhdysvaltalaisella kulttibändillä ja goottirockin edelläkävijällä Christian Deathillä on vaiheikas yli 40-vuotinen historia. Jäsenistöltään useasti muuttuneen ja monet kriisit nähneen yhtyeen hämyrock on muokkautunut sinä aikana paljon kadottamatta omaa kuriositeetin ja salamyhkäisyyden leimaansa. Bändin lähteestä ovat ammentaneet esimerkiksi Danzigin, Type O Negativen ja Cradle of Filthin kaltaiset bändit.

Vaikka yhtyeessä ei ole enää alkuperäisjäseniä, sen pääsävellysvastuu on kuulunut vuodesta 1985 laulaja-kitaristi Valor Kandille. Myös 1990-luvulta mukana ollut laulaja-basisti Maitri Nicolai on tuonut soppaan oman sakeutensa. Bändin 17. levy toteuttaa death rockiksi tituleerattua, tummasti ja rauhattomasti hourivaa ilmaisua.

Psykedeelisesti pörisevä ja makaaberisti venkoileva synkän rockin, popin ja post-punkin yhdistelmä on eittämättä melko uniikin kuuloinen. Sen vaikutuksen esimerkiksi aiemmin mainittujen bändien nurjamielisiin kuvastoihin voi ymmärtää. Kuulijan näkökulmasta levy vaatii kuitenkin tietyn sulkeutuneen mielentilan ja ympäristön toimiakseen täysillä. Jos sellaiset puitteet onnistuu haalimaan, kappaleet saattavat päristä annettua arvosanaa enemmän.

Lisää luettavaa