Ilmoitus: Ehtiikö loppukesällä vielä nauttimaan erilaisista musiikkitapahtumista?

Paljon peruutettiin – ihan kaikkea ei kuitenkaan

ILMOITUS Alkuvuosi ja kesä 2020 on monella tapaa ollut erilainen aiempiin vuosiin ja vuosikymmeniin nähden. Tapahtumien, musiikin ja kulttuurin ystäville se on tarkoittanut paljon tyhjää tilaa kalentereihin. Monet rockin ja muun raskaan musiikin ystävät ovat joutuneet keksimään kesäänsä muunlaista tekemistä, kun kuluvana vuotena ei voinut järjestää täysimittaisia ja totutunlaisia musiikkitapahtumia kesä-heinäkuun aikana. Festarittomuus on ennen kaikkea vaikuttanut tapahtumajärjestäjien ja esiintyjien elämään. Kuluttajapuolelle on se puolestaan heijastunut kesän lomasuunnitelmien muutoksina.

Kuluvan kesän laiha musiikkianti
Kesäkauden musiikkifestivaaleista peruttiin kaikki kesä-heinäkuussa järjestettävät tapahtumat. Koska yli 500 hengen tapahtumien järjestäminen sallittiin tietyin ehdoin vasta heinäkuussa, ei kuluvana kesänä ole voinut nauttia festaritunnelmasta ja hyvästä live-musiikista juuri lainkaan. Toisaalta raskaan musiikin lukemattomiin menoihin ei ole tarvinnut hankkia raskaita kuluja varten myöskään nopeaa pikalainaa esimerkiksi https://www.lainat.fi/pikalainat – sivustolta.

Peruttujen tapahtumien joukosta löytyi useita tunnettuja rockin ja raskaan musiikin festivaaleja. Tänä vuonna järjestämättä jäi muiden muassa seuraavaksi läpikäytäviä festareita.

Nummirock
Kolmipäiväinen musiikkifestivaali Kauhajoella on pääosin 2000-luvun alun jälkeen ollut metallimusiikkiin profiloitunut. Nummirockia ei kokonaisuudessaan peruttu tänä vuonna, mutta varsinaisen festivaalin tilalla järjestettiin virtuaalinen tapahtuma, jota pystyi seuraamaan Zoomin kautta. Festareiden viralliselta sivustolta löytyy edelleen kyseisen tapahtuman streamitallenteet. Nummirockin piti alunperin olla kesäkuun puolessa välissä. Valtaosan festarin esiintyjistä siirrettiin kuitenkin ensi vuodelle 2021.

Tuska
Tuska Open Air Metal Festival on Helsingin Suvilahdessa järjestettävä kolmipäiväinen metallimusiikkifestivaali. Se on järjestetty 1990-luvun lopulta lähtien. Tuska oli määrä järjestää heinäkuun alussa. Maailman tapahtumista johtuen vuoden 2020 festivaaliin ostetut liput kelpaavat hienosti myös ensi vuoden festareille. Ensi vuoden esiintyjät ovat pitkälle samoja kuin millainen tämän vuoden kattauksen piti olla, joten niidenkään puolesta ei suurempaa menetystä tapahtunut.

Rockfest
Rockfest on varsin tuore rock- ja metallimusiikkifestari, joka on ensimmäisen kerran järjestetty vuonna 2017. Esiintymispaikka ei ole ollut vielä pysyvä, sillä festari on järjestetty lyhyen uransa aikana Vantaalla ja Hyvinkäällä. Ensi vuonna Rockfest järjestetään puolestaan Tampereella. Mahtaakohan tapahtuma juurtua sinne vai jatkaakohan se vielä matkaansa – se jää nähtäväksi.

Sauna Open Air
Sauna Open Air -tapahtuma on järjestetty kaikkiaan yhteensä kymmenen kertaa. Vaikka festari on ensimmäisen kerran pidetty jo 2000-luvun alkupuolella, tapahtuman järjestämisessä on ollut kuitenkin katkoksia. Sauna Open Air järjestettiinkin viime vuonna kuuden vuoden tauon jälkeen. Festari tullaan pitämään jälleen ensi vuonna Tampereen Ratinanniemessä elämän palautuessa raiteilleen.

Vielä on kesää jäljellä – ja ehkäpä myös festareitakin
Vaikka alkukesän tapahtumat ovatkin lähes kaikki järjestään peruttu, heinäkuun lopussa on jo pidetty erilaisia musiikkitapahtumia. Sama meininki jatkuu myös elokuun puolella, sillä kuun alussa pidettiin esimerkiksi Rock in the City sekä Tampereen Saarihelvetti. Viimeisin raskaan musiikin festari tapahtuma oli Kotkan Dark River, joka keräsi ennätyspäisen yleisön 3000 kävijän muodossa viikonlopun aikana. Tapahtuman järjestelyissä oli huomioitu poikkeavat toimenpiteet, kuten esimerkiksi istumapaikkoja löytyi festarialueella yli yleisökapasiteetin sekä käsienpesu ja -desifiointipisteitä oli runsaasti alueella saatavilla. Loppukesään luvassa on vielä tapahtumia vaikka metallimusiikin ystävät saavat odotella festarihumua ensi vuoteen. Kevyemmän musiikin ystäville on nimittäin luvassa muutamia musiikkifestareita elokuun puolella.

Vaikka kuluva kesä osoittautui monella tapaa hyvin erilaiseksi, on se tuonut tullessaan myös paljon hyvää. Suomalaiset ovat esimerkiksi löytäneet oman kotimaansa ja avartanut tietämystään kotimaanmatkailun avulla. Samoin vallitsevan tilanteen vuoksi on ollut aikaa olla enemmän läsnä ja yhdessä. Onneksi ilman musiikkia ei ole kuitenkaan tarvinnut elää, sillä mielimusiikkiaan voi kuunnella niin suoratoistopalveluiden kuin myös perinteisesti radion kautta.