Ilmoitus: Mikä on VPN ja miksi sinunkin kannattaa hankkia sellainen

ILMOITUS VPN on lyhenne sanoista Virtual Private Network, eli virtuaalinen erillisverkko. VPN mahdollistaa netin surffaamisen anonyyminä, jolloin mm. operaattorit ja verkkosivustot eivät saa tietoosi oikeaa ip-osoitettasi. Käyttäjiä seurataan verkossa mitä moninaisimmilla tavoilla, ja VPN-yhteys on yksi tehokkaimpia tapoja pitää nettiselailu anonyyminä. Mutta mitä tämä käytännössä hyödyttää?

1. Nettisurffailu on turvallisempaa
VPN-yhteys tekee nettisurffailusta turvallisempaa. Suojaamaton wlan-verkko – kuten monet avoimet wifi-verkot – ovat käyttäjälle tietoturvariskejä. Salaamattoman verkon liikennettä pystyy seuraamaan kuka vain, ja monesti yleiseen käyttöön tarkoitetuista suojatuistakin verkoista löytyy monesti tietoturvapuutteita. Pelkkä verkon salauskaan ei aina ole synonyymi turvallisuudelle ja luotettavuudelle. Käytännössä salattu ja vaarallinen verkko on joko kaapattu tai epärehellisen omistajan ylläpitämä.

Suojaamattoman verkon liikenne voi pahimmassa tapauksessa tallentua tukiasemalle. Tämän tietojen päätymisen vääriin käsiin voi kuitenkin estää käyttämällä VPN-yhteyttä, koska tällöin liikennöinti on salattua vaikka verkko ei olisikaan.

2. Käyttäjän liikennöinnin rajoittaminen ei onnistu
Monien organisaatioiden tai jopa operaattorien toimesta nettiliikennöinti voi olla rajoitettua, ja sama tilanne voi olla myös monissa julkisissa verkoissa. Lisäksi joidenkin sivustojen käyttö voi olla rajoitettua tai estettyä. VPN-yhteyden avulla nämä rajoitukset voi kuitenkin kiertää.

3. Suoratoistopalvelujen ja nettisivujen maarajoitukset eivät haittaa
Tämä on yksi suurimpia syitä VPN-yhteyksien suureen suosioon: VPN-yhteyden avulla voi kiertää monien suoratoistopalvelujen sekä nettisivujen maarajoitukset – täysin laillisesti. Voit siis katsoa monista yleisimmistä suoratoistopalvelusta sarjoja, jotka normaalisti eivät näy Suomessa. Lisäksi voit katsoa mm. Yle Areenaa tai Ruutua lomamatkoilla sekä seurata useita urheilutapahtumia ilmaisten striimien kautta, jotka eivät näy Suomessa ilman VPN-yhteyttä.

Millainen VPN kannattaa hankkia?
VPN-palveluista ja oikean palvelun valinnasta suosittelemme lukemaan tarkemmin sivustolta VPN-yhteydet.fi. Tiivistettynä VPN-palvelun valinnassa kannattaa ottaa huomioon palvelusta annetut arviot, sen palvelimien määrä, hintataso ja tuetut suoratoistopalvelut. Jotkin VPN-palvelut eivät tue suoratoistopalvelujen maarajoitusten kiertämistä, joten tämä kannattaa aina tarkastaa ennen palvelun tilaamista. Useimmat palvelut tarjoavat maksuttoman kokeilun, joten kynnys VPN:n testaamiseen on melko pieni.