Tsjuder yllätetty Tuskan takahuonealueella – Minihaastis, Tuska 2016

Nag, Tsjuder, Tuska 2016. Kuva: Mikko Pylkkö.

Norjalaisen black metal -trio Tsjuderin ensimmäinen Tuska-keikka on takana. Suorastaan tappavankylmän latauksen telttalavan yleisöön viskoneen trion keulahahmo, laulaja-basisti Nag (Jan-Erik Romøren) hiippailee takahuonealueella hupparissaan ja aurinkolaseissaan siemaillen olutta ja punaviiniä. Maskit on siivottu pois, mutta hiljaisen oloinen mies suostuu Infernon tentattavaksi ja kuvattavaksi.

– Oli oikein mukavaa. Hieno tapahtuma, mainio crew, kaikki toimi hyvin. Tiesin muista Tuskassa soittavista bändeistä oikeastaan vain Anthraxin ja Ghostin sekä pari muuta, mutta toki olemme kuulleet Tuskasta hyviä asioita ihmisiltä. Keikan suhteen ei ollut mitään odotuksia, mutta se meni hyvin.

Tsjuder vetäisi Tuskassa käytännössä koko uraansa luotaavan setin, ja viimeisenä coverin Bathoryn Sacrifice-rallista. Onko ruotsalaisbändi Tsjuderille suurikin vaikuttaja?

– Äärimmäinen. On muitakin, mutta Bathory on ehdottomasti suurin, Nag puhelee.

Tsjuder aloitti vuonna 1993, teki kolme pitkäsoittoa ja hajosi vuonna 2006, mutta palasi yhteen neljä vuotta myöhemmin. Uudesta liitosta viimeisimpänä on ulostunut viides pitkäsoitto Antiliv (2015). Joko on uutta rautaa tulessa?

– Meillä ei ole tulevaisuuden suhteen sen kummempia suunnitelmia. Olemme kyllä tehneet uutta musiikkia ja treenanneet sitä, mutta emme ole suunnitelleet julkaisuja tai muuta sellaista. Ehkä julkaisemme levyn, ehkä EP:n, en osaa vielä sanoa. Katsotaan mitä tapahtuu.

Nag ohittaa kysymyksen black metalin nykytilasta pienoisella olankohautuksella, mutta innostuu, kun kerron terveisiä muun muassa Sotajumalassa, Hornassa ja Behexenissä musisoivalta Mynni Luukkaiselta. 

– Kiitos, hienoa kuulla! Horna on hieno bändi ja olemme olleet yhteyksissä ihan alkuajoista saakka, varmaan 20 vuotta, ja olemme oikein hyviä ystäviä. Hornan jätkät ovat niitä, joiden kanssa koen kasvaneeni yhdessä henkisellä tasolla.

Mynni puheli, että Tsjuderin ja Hornan miehistöjen kesken voisi olla tuloillaan jonkinlaista yhteisprojektia. Pitääkö tämä paikkansa?

– Puhumme yhteisprojektien tekemisestä jatkuvasti, mutta saa nyt nähdä toteutuuko niistä mikään, Nag kuittaa.

No, black metal -tyypeillä on yleensä kuitenkin miljoona bändiä tulilla yhtä aikaa. Miten on sinun sivuprojektiesi laita?

– Minulla on Krypt (entisen Tsjuder-rumpali Desecratorin kanssa vuonna 2006 perustettu yhtye), mutta se ei mene juuri nyt minnekään. Emme treenaa, tosin muut jätkät ovat tehneet bändille uutta musiikkia. Itse keskityn tällä hetkellä enemmän Tsjuderiin.

Asia selvä. Lopuksi vielä ne Infernon 10 sanaa.

Hevimetalli: – Elämä.
Kesäloma: – Lämpö.
Paratiisi: – Paljon alastomia naisia.
Helvetti: – Kuolema ja pimeys.
Lemmikki: – (ei saa selvää)
Uskonto: – Imee!
EU: – Imee!
Jalkapallo: – Ei kiinnosta.
Norja: – Kaunis maa.
Tuska Open Air: – Hieno festivaali.