Yläfemmoja ja Maiden-vetoja – raportti Blaze Bayleyn keikalta

Kuva: Elli Muurikainen

Blaze Bayley bändeineen saapui jälleen Suomeen keikkailemaan, ja tällä kertaa jopa neljälle paikkakunnalle. Viime vuosina miehen keikat Suomessa ovat poikkeuksetta kohdistuneet tuonne Mäntyharjun metropoliin, mistä johtuen allekirjoittaneen Bayley-livesaldo on jäänyt nollaksi. Nyt tie vei Kuopioon.

Illan avasi helsinkiläislähtöinen Rylos, joka on varmasti yksi oudoimpia livenä todistamiani bändejä. ”Jaa, taas jotain tylsää tusinarokkia”, ajattelin kuullessani suomalaisesta tuntemattomasta lämppäristä, mutta tämä bändi olikin sitten jotain aivan muuta – kirjaimellisesti. Itse musiikki oli oikein miellyttävää kuultavaa, mutta siihen oli todella vaikea keskittyä, kun laulaja riehui lavalla nahkatakkiin, t-paitaan… ja boksereihin pukeutuneena. 50-minuuttisen setin loppupuolella bändi veti aivan puun takaa Samson-coverin Riding with the Angels. Sekin riemu tosin loppui lyhyeen, kun laulaja kaivoi jostain esiin porkkanoita ja alkoi syödä niitä.

rylos3

Bayleyn kunniavieraana esiintyi Iced Earth -basisti Luke Appleton, joka soitti bändin kovimpia klassikoita tunnelmallisesti akustisena. Myös Luken sekä tämän veljen, Bayleyn bändissä kitaraa soittavan Chrisin yhteisen bändin, Absolvan, musiikkia kuultiin. Setti huipentui lopulta coveriin Dion klassikosta The Last in Line. Mies ja kitara -henkinen 25-minuuttinen oli upeaa kuultavaa, ja ennen kaikkea ainutlaatuinen kokemus. Ainoa ikävä puoli oli setin pituus, joka jäi aivan liian lyhyeksi. 22-vuotiasta (!) miestä olisi kuunnellut todella mielellään vielä vähintään toisenkin mokoman.

luke1

Pari vuosikymmentä takaperin Iron Maidenissa vaikuttanut, sittemmin soolouralle siirtynyt Blaze Bayley bändeineen avasi oman osuutensa tuoreen albumin nimikkokappaleella Infinite Entanglement. Jo muutaman ensimmäisen biisin aikana herra Bayleyn vähintäänkin erikoinen esiintymistyyli tuli hyvin selväksi.

Henry’s Pubin lava ei ole sieltä suurimmasta päästä, ja bändi soittikin jo valmiiksi lähes yleisön sylissä. Se ei kuitenkaan Blazelle riittänyt, vaan mies kävi jokaisen kappaleen aikana halailemassa ja heittämässä yläfemmoja eturiviläisten kanssa niin, että yleisön ja lavan erottanut aita notkui. Mies yritti saada kauempana istuviakin mukaan, eikä illan aikana ollut varmasti minuuttiakaan ilman kontaktia yleisön kanssa. Show upposi katsojiin, ja jopa paikalle eksynyt, kauan sitten eläkeiän ohittanut mummokin jammaili mukana.

bayley2

Bayley painotti välispiikeissä, kuinka paljon todella arvostaa fanejaan. Mies kiitteli vuolaasti kaikkia paikalle saapuneita, ja lupasi jäädä keikan jälkeen baarin sulkemisaikaan asti paikalle, mikäli joku haluaisi nimmarin tai yhteiskuvan. Harva muusikko välittää näin paljon faneistaan, saati sitten sanoo sen ääneen.

bayley4

Kappalevalinnat painottuivat maaliskuussa ilmestyneen, jo kahdeksannen sooloalbumin materiaaliin. Lähes jokaiselta muultakin levyltä kuultiin poimintoja, joskin debyyttilevy Silicon Messiah oli näistä vahvimmin edustettuna. Settiin kuuluivat luonnollisesti myös Blazen Iron Maiden -vuosien klassikot, kuten Futureal, Virus ja Man on the Edge. Erikoisena ratkaisuna mies esitti myös Fear of the Darkin, joka ei ole Bayley-eraa nähnytkään – tosin kappale toimi miehen laulamana nyt paljon paremmin kuin 20 vuotta sitten. Toisaalta tämä valinta herätti mietteitä, miksei sen tilalla kuultu jotain harvinaisempaa The X Factor -albumin helmeä, kuten The Edge of Darkness tai Judgement of Heaven.

Reilun kaksituntisen keikan erikoisin numero oli Wolfsbane-cover miehen uran alkuajoilta. Man Hunt oli hyväntuulinen yleisönhuudatusbiisi, jota venytettiin vielä kitara-, basso- ja rumpusooloilla sekä soittajien esittelyllä. Siinä missä muut kappaleet edustivat raskasta ja vakavahenkistä metallia, Man Hunt erottui energisenä ja jopa iloisena heavybiisinä.

bayley5

Encoret aloitti Virtual XI -albumin päätösraita Como Estais Amigos, joka oli kirkkaasti illan upein kappale. En ole nähnyt Bayleyta ennen livenä, mutta miehen ääni on selkeästi vain parantunut vuosien myötä. Kertosäe, etenkin kohta ”If we live for a hundred years” toi joka kerta kylmät väreet. Väittäisin, että Blaze lauloi torstai-iltana jopa paremmin kuin yhdelläkään studioalbumilla.

Blaze kertoi elävänsä omaa unelmaansa juuri nyt. Mies veti tuollaisen pienehkön baarikeikankin sellaisella innolla ja energialla, ettei voi kuin ihailla. Mahtavan keikan jälkeen oli pakko käydä ostamassa tuo uusi levy paitatiskiltä. Etenkin, kun Blaze kertoi omistavansa nyt täydet oikeudet omaan musiikkiinsa, eli kaikki tuotot menevät suoraan hänelle itselleen.

bayley6

Settilista oli suurimmaksi osaksi oikein onnistunut. Uusi levy teki tehtävänsä, sillä vielä monta päivää keikan jälkeen päässä soivat A Thousand Years sekä Calling You Home. Hieman jäi harmittamaan, että Bayleyn soolotuotannon suosikiltani, The Man Who Would Not Die -albumilta ei kuultu yhtäkään biisiä. Onneksi Infinite Entanglement on vasta trilogian ensimmäinen konseptialbumi, ja Blaze lupailikin seuraavaa levyä ja keikkoja Suomessa jo ensi vuodelle. Tällaisen illan jälkeen jää innolla odottamaan niitä.

bayley3

Settilista:

Infinite Entanglement
A Thousand Years
Futureal (Iron Maiden)
Human
Kill and Destroy
Indentity
Stars Are Burning
Ten Seconds
Calling You Home
Stare at the Sun
Virus (Iron Maiden)
Ghost in the Machine
Silicon Messiah
Man Hunt (Wolfsbane)
Fear of the Dark (Iron Maiden)
Man on the Edge (Iron Maiden)

Encore:
Como Estais Amigos (Iron Maiden)
Solar Wind
Dark Energy 256

bayley7