”Myönnän, että olen jossain suhteessa suuruudenhullu” – haastattelussa Wintersunin Jari Mäenpää

Kun Wintersun tiedotti vuoden alussa järjestävänsä joukkorahoituskampanjan uusien studiotilojen rakentamiseksi, moni suhtautui projektiin epäilevästi. Lopulta kampanja keräsi kuukaudessa yli 430 000 euroa noin 8000 osallistujalta.

17.05.2017

Tulevan Wintersun-albumin monenlaisena versiona bonuksilla sisältävä The Forest Package -kokonaisuus myi ennakkoon digitaalisesti enemmän kuin moni saman kokoluokan metallibändi ”normaaleilla” levyillään.

Wintersunin Jari Mäenpää myöntää, että kun yhtye esitteli ideansa joukkorahoituksesta, sen levy-yhtiö Nuclear Blast suhtautui asiaan pienellä varauksella.

– Kävimme syksyllä todella pitkät neuvottelut heidän kanssaan. Alussa he tietty olivat huolissaan, miten tämä vaikuttaisi heidän bisneksiinsä. Saimme heidät kuitenkin ymmärtämään, kuinka paljon kampanja toisi lisää näkyvyyttä Wintersunille, ja ettei se vaikuttaisi fyysiseen levymyyntiin paljoa. Jos ollenkaan.

Niin digitaalinen kuin fyysinen The Forest Season -albumi julkaistaan heinäkuun lopussa.

– Meidän tuote on kuitenkin eri tuote eri yleisölle kuin heidän tuotteensa. Myös se auttoi asiaa, että he saavat tämän levyn täysin ilmaiseksi ja pääsevät myymään sitä suoraan voitolla.

– The Forest Seasons on siis täysin itse tuotettu levy. Nauhoitettu kotimakkaristudiossa ja bändikämpillä omin avuin.

Yleisölle joukkorahoituskampanjan tulos saattoi olla valtava yllätys, mutta Jari kertoo Wintersunin olleen realiteettien tasalla jo projektia suunnitellessaan.

– Tästä alettiin puhua jo vuonna 2014, kun fanit olivat ehdotelleet sitä meille jo vuosia. Teimme myös Facebookissa kyselyn, kuinka moni tukisi meitä. Yli 8500 nosti peukun pystyyn.

– Tietty epäilyksiä hiipi aina välillä takaraivoon, mutta oli vain pakko uskoa ja puskea eteenpäin. Referenssinä toimi muun muassa Protest the Heron kampanja, joka oli iso menestys vuonna 2013.

Jari löytää nopeasti syyt sille, miksi kampanja onnistui näinkin huimalla tavalla.

– Ensimmäinen valttikortti oli uusi albumi, jota fanit ovat odottaneet kauan. Varsinkin, kun levy onnistui helvetin hyvin ja siinä on mielenkiintoinen teema, joka aiheutti kohua ja innostusta.

– Toisena tulee nuo videot mitä tehtiin. Varsinkin Forest Documentary, joka kertoi koko meidän tarinan viihdyttävällä tavalla.

– Kaikkein tärkein asia oli yhteys suoraan faneihin. Olimme läpinäkyviä aikomuksissamme. He pääsivät edesauttamaan meidän unelmaa eli tavoitettamme rakentaa oma studio, jossa voimme tehdä omia levyjämme paljon nopeammalla tahdilla ja juuri niillä soundeilla ja visiolla, mitä meidän tulevaisuuden levyihin pitää tulla.

Suurisuisimmat vääräleuat ehtivät jo syytellä Jaria suuruudenhulluudesta ja todellisuudentajun kadottamisesta.

– En tiedä, onko tässä maailmassa kukaan selväjärkinen, Jari nauraa.

– Realiteetit olivat kyllä hyvin hallussa, mutta mitä vikaa on haaveissa tai unelmissa? Eikö niiden kuulukin tuntua epärealistisilta ennen kuin niistä tekee totta?

– Myönnän, että olen jossain suhteessa suuruudenhullu. Haluan tehdä suuria asioita musiikin saralla. Me kuitenkin näytettiin kaikille, että nämä studiohaaveet eivät ole epärealistisia.

– Näkemilläni dumaajilla ei olleet edes faktat hallussa. Siellä oli täyttä misinformaation levittämistä ja jopa suoraa valehtelua kampanjastamme.

Täysin musiikki edellä menneen digitaalisen albumin huima menekki antaa selvän kuvan ajan hengestä.

– Omasta mielestäni digitaalisuus ei ole tulevaisuus. Se on tätä päivää. On itse asiassa ollut jo monia vuosia.

– Uusi levyhän soundaa helvetin hyvältä, joten kyllä ihmiset innostuivat ja puskaradio lähti leviämään. Olen itsekin ensimmäistä kertaa sitä mieltä, että tuotanto onnistui tälle levylle täydellisesti. Tuli juuri ne oikeat soundit, maailma ja tunnelma.

Jari toteaa, että nyt kun ensimmäiset harppaukset uuteen suuntaan on otettu, Wintersunilla on suunnitelmia lähitulevaisuuden suhteen, ja vielä pidemmällekin.

– Seuraavan kampanjan ajankohta riippuu siitä, miten paljon tulemme kiertämään The Forest Seasonsin tiimoilta. Kyllä tässä vähintään pari vuotta menee, ennen kuin se voisi olla mahdollinen.

– Jotkut ehkä luulevat, että tämä oli helppo juttu, mutta ei ollut. Hatustahan tätä ei vaan vedetty. Se vaati todella paljon työtä, omistautumista, tosi kauas mukavuusalueen ulkopuolelle menemistä, uusien asioiden opettelua ja jopa täyttä obsessiota burn outin ja stressilevelien rajoja hipoen koko tämän kahden ja puolen vuoden ajan. En välttämättä lähtisi suosittelemaan kenellekään! Muuta kuin masokisteille, Jari nauraa.

– Loppujen lopuksi tämä on ollut todella hieno kokemus bändimme historiassa, ja olemme todella onnellisia, että saamme jatkaa työtämme edelleen ja paremmilla resursseilla faniemme ansiosta!

Juttu on julkaistu Infernon numerossa 4/2017.

Lisää luettavaa