Arvostettu amerikkalaismedia listasi vuoden metallialbumit – mukana suomalaistuomiota

22.12.2015

Laaja-alaisesti musiikista kirjoittava, arvostettu ja uusien musiikkivirtausten haistelijanakin pidetty Pitchfork on listannut vuoden 2015 parhaat metallialbumit. Ykkösenä on ennalta-arvattavasti Deafheavenin New Bermuda, mutta 20 vuotta täyttäneen chicagolaisjulkaisun listalta löytyi myös synkkää suomalaisväriä.

Funeral doomin esi-isiin lukeutuvan Skepticismin Ordeal nappasi listan sijan 15. Turussa elävän yleisön edessä purkitettua levyä kuvaillaan Pitchforkissa näin:

”Suomalaisen funeral doom -yhtyeen ensimmäinen albumi sitten vuoden 2008 on 78-minuuttinen hidastettu sielun suolistus. Laulajan kierot murahtelut tulevat syvältä, ja häntä ympäröivä musiikki on usein kevyttä, täsmällistä ja lähes hellää. Nauhoitus yleisön edessä antaa näille elegantisti murskaaville matkoille elämää sykkivän voiman.”

Kriitikkojen henkilökohtaisilta listoilta löytyy myös mukava yllätys. Jason Heller on listannut vuoden parhaaksi levyksi tamperelaisen Garden of Wormin Idle Stonesin.

”Garden of Worm on tehnyt ihan passelia jälkeä retrodoomin parissa, mutta mikään ei valmistellut minua Idle Stonesia varten. Ihan kuin yhtye olisi ikääntynyt edellisestä pitkäsoitosta sata vuotta. Levyn kappaleet tekevät kunniaa bändin King Crimsonilta napatulle nimelle samalla kun täyteläinen usva sekoittuu vahvaan ja sielukkaaseen meditaatioon”, Heller perustelee.

Lisää luettavaa