Batushka-muusikoiden välirikko kyti jo kauan ennen lopullista päätöstä, sanoo kitaristi – ”Tiesin, etten halua työskennellä hänen kanssaan enää”

Oikeuskäsittely nimestä jatkuu.

06.02.2020

Puolalainen black metal -yhtye Batushka repesi liitoksistaan pari vuotta sitten ja jakautui kahteen leiriin, jotka molemmat operoivat samalla nimellä: toista kipparoi laulaja Bartłomiej Krysiuk, toista kitaristi Krzysztof Drabikowski. Krysiukin poppoo on kiinnitetty Metal Bladelle ja julkaisi Hospodi-albumin viime vuonna, Drabikowskin ryhmä julkaisi viime vuonna puolestaan Панихида-levyn. Eri leirit ovat riidelleet nimen käyttöoikeudesta ja asia on etenemässä pitkän kädenväännön jälkeen oikeuteen saakka.

”Tuomioistuin yritti vältellä kaikin keinoin asian käsittelyä ja istutti meidät ensin sovittelupöytään. Minun piti sitten teeskennellä kuuntelevani [Krysiukin] hassuja ideoita, joilla tilanne voidaan korjata ja esittää ottavani hänen sanomisensa tosissani. En vain halunnut, että hän estää ensimmäisen Kiovan-keikkani uuden levyn tiimoilta. Keikan jälkeen lopetin sovittelut, jotta asia etenisi nopeammin. Piakkoin pidetään vihdoin ensimmäinen istunto, ’vain’ vuoden odottelun jälkeen”, Drabikowski antoi tilannepäivityksen Dark Art Conspiracy -sivustolle.

Krysiukin Batushka ilmoitti syksyllä joutuneensa perumaan tulevat keikkansa oikeuskäsittelyn vuoksi, mutta Drabikowskin mukaan tämä ei pidä paikkaansa.

”Ne keikat peruttiin, koska liput eivät menneet kaupaksi. Keikkoja varten oli varattu tuhat tai pari tuhatta katsojaa vetäviä paikkoja, mutta parin viikon aikana myytiin vain muutamia kymmeniä lippuja. Hän haluaa vain salata asian ja keksii siksi näitä outoja tekosyitä. Neuvottelut tai kanne eivät estä häntä soittamasta.”

Dark Art Conspiracyn tekemästä haastattelusta käy nopeasti ilmi, että osapuolten välit ovat todella tulehtuneet. Kitaristin mukaan ne olivat sitä jo pidemmän aikaa ennen kuin lopullinen välirikko tapahtui. Drabikowski sanoo tienneensä jo Batushkan Litourgiya-debyyttialbumin (2015) julkaisun aikaan, ettei Krysiuk tule laulamaan bändin seuraavalla levyllä.

”[Панихида] oli jo sävelletty, ennen kuin Krysiuk lähti. Puolet levystä oli jo tehty, ennen kuin aloimme soittaa Litourgiyaa livenä. Olin äänittänyt rummut, bassot ja kitarat studiossani Sphieratzilla – tismalleen samoin kuin olin tehnyt Litourgiyan. Mutta jouduin odottamaan levyn viimeistelyä eli laulujen äänittämistä, koska tiesin, etten halua työskennellä hänen kanssaan enää toisella levyllä – hän tiesi sen myös”, sanoo Drabikowski.

”Lykkäsin asiaa siihen asti, kunnes Litourgiyan kiertue oli ohi. Kun hän erosi heti ekan levyn tiimoilta tehtyjen viimeisten keikkojen jälkeen, jatkoin Панихида-levyn parissa. Samaan aikaan tajusin, että hän yrittää huijata minua. Minua vitutti, mutta se ei ollut riittävä syy estämään minua tekemästä omaa juttuani. Niinpä aloin työstää lauluja ja sanoituksia ja kutsuin minulle läheisiä äänittämään lauluaan.”

Lisää luettavaa