Black Sabbathin Geezer Butler yhteistyöstä tuottajasuuruuden kanssa: ”En vieläkään tiedä, mitä hän oikeastaan teki”

Rick Rubinin metodit hämmensivät Black Sabbath -muusikoita, myöntää basisti.

29.04.2022

Black Sabbath työsti näillä näkymin viimeiseksi jäävän 13-pitkäsoittonsa (2013) tuottajalegenda Rick Rubinin kanssa. Urallaan muun muassa Slayeriä, Red Hot Chili Peppersiä, Beastie Boysia ja Metallicaa tuottanut Rubin on tullut tunnetuksi miehenä, joka saattaa vain piipahtaa studiossa silloin tällöin ja tyytyy lähinnä vain sanomaan, miellyttääkö yhtyeen äänittämä materiaali häntä vai pitääkö se heittää roskiin.

Tuoreessa Trunk Nationin haastattelussa basisti Geezer Butler myöntää, että Rubinin metodit aiheuttivat hämmennystä hänessä, Ozzy Osbournessa ja Tony Iommissa.

”Se oli hyvin outo kokemus, varsinkin kun meitä käskettiin unohtamaan, että olemme heavy metal -bändi. Se oli ensimmäinen asia, mitä hän sanoi meille. Hän soitti meille debyyttilevymme ja sanoi: ’Menkää siihen samaan mielentilaan, joka teillä tuolloin oli – aikana, jolloin heavy metalia ei ollut olemassa – ja kuvitelkaa tekevänne suoraa jatkoa tälle levylle’, mikä on mielestäni naurettava tapa ajatella”, Butler tuumaa.

”En vieläkään tiedä, mitä hän oikeastaan teki. Hän vain totesi asioista, etä ’Joo, tuo on hyvä’ tai ’Ei, älä tee noin’. Kun kysyit, miksi ei, vastaus oli vain, että ’Älä vain tee’. Ozzy menetti yhtenä päivänä malttinsa, koska hän oli laulanut jostain kohdasta ainakin 10 eri versiota ja Rubin vain toisteli, että ’Joo, tuo oli mahtava, mutta tee vielä toinen’. Ozzy ihmetteli, että miksi ihmeessä, jos tämä kerran oli jo mahtava. Hän poltti päreensä.”

”Tony ei ollut kovin tyytväinen joihinkin juttuihin, joita [Rubin] yritti saada häntä soittamaan. Hän pisti Tonyn soittamaan vuoden 1968 vahvistimilla, aivan kuin se saisi levyn kuulostamaan samalta kuin siihen aikaan. Se on hulluutta. Mutta onhan se hyvää mainosta ja hyväksi levy-yhtiölle. Että jos Rick Rubin on mukana, sen on pakko olla hyvää.”

Lisää luettavaa