Bruce Dickinson kertoo, mikä Iron Maidenin kappaleista on vaikein laulaa – ”Se oli haastava jo silloin kun olin 26-vuotias”

Dickinson sanoo olevansa myös yllättynyt siitä, miten hyvässä kunnossa hänen äänensä yhä on.

04.03.2024

Viime viikolla uuden sooloalbumin julkaissut Iron Maiden -solisti Bruce Dickinson sanoo tuoreessa SongFactsin haastattelussa pitävänsä Aces High -kappaletta kaikkein vaikeimpana Iron Maidenin kappaleena, mitä tulee lauluosuuksiin.

”Eikä se johdu siitä, että olen yli kuusikymppinen. Usko pois, se oli haastava jo silloin kun olin 26-vuotias. Siksi sanonkin aina muille jätkille, että jos vedämme sen, voisimmeko laittaa sen heti setin alkuun, kiitos. Mehän soitamme edelleen kaiken alkuperäisessä sävellajissa. Olisihan se varmasti helpompaa tiputtaa biisejä alemmas, mutta eivät ne kuulostaisi sitten enää yhtä hyviltä”, Dickinson toteaa.

”Mitä taas soolotuotantoon tulee, olen aika sujut kaiken kanssa, koska kirjoitan kaikki laulujutut itse. Eivätkä ne biisit ole erityisen vaikeita laulaa. Jos vain soundit ovat kohdillaan ja kuulet itsesi hyvin, pystyt vetämään periaatteessa minkä soolobiisini tahansa. Jos taas soundit ovat kuraa, pitää olla hieman varovainen esimerkiksi Darkside of Aquariuksen tai Book of Thelin kaltaisten biisien kanssa ettet huuda ääntäsi rikki.”

Dickinson sanoo olevansa myös yllättynyt siitä, miten hyvässä kunnossa hänen äänensä yhä on, varsinkin korkeiden nuottien suhteen.

”Olen aina ollut kovaääninen laulaja. Jotkut laulajat osaavat kuulostaa siltä kuin laulaisivat kovaa, mutta todellisuudessa he laulavat varsin hiljaa. He kontrolloivat ääntään todella hyvin. Minä en ole sellainen: avaan leipäläpeni ja haluan koko kroppani tärisevän. Käytän koko kehoani kun tuuttaan ääntä ulos. Luulen, että ääneni on kestänyt juuri siksi”, Dickinson pohtii.

”Kun olin 18 pystyin kirkumaan kuin banshee, mutta en pystynyt tuottamaan irrottelevampaa, bluesimpaa kamaa, koska sellainen vaatii painoa äänelle. Nyt minulla on enemmän sitä matalaa pohjaa. Äänessäni on enemmän rosoa, mistä pidän todella paljon. Uudella levyllä on esimerkiksi kappale Rain On the Graves, jota en olisi pystynyt laulamaan 20 vuotta sitten, koska äänessäni ei ollut sitä painoa joka siinä on nyt.”

Lisää luettavaa