Dee Snider: Taiteen arvoa ei voi mitätöidä tekijänsä virheiden vuoksi – ”Miksi lapsi pitää heittää pois pesuveden mukana?”

"Jos selviäisi, että Michelangelo oli pedofiili, lakkaisimmeko käymästä Sikstuksen kappelissa? Peittäisimmekö hänen maalauksensa?" Snider pohtii.

29.07.2021

Twisted Sister -nokkamies Dee Snider oli hiljattain The MetalSucks Podcastin vieraana ja tältä kysyttiin, mitä mieltä tämä on David Ellefsonin tapauksesta – siis siitä, miten tämä joutui kohun keskelle, sai potkut Megadethista ja tämän bassoraidat bändin tulevalle levylle korvattiin uusilla sen jälkeen, kun hänen ja naispuolisen fanin välisiä seksuaalissävytteisiä viestittelyjä sekä videoita, joissa Ellefson tyydyttää itseään, vuoti julkisuuteen.

Snider sanoo olevansa hämmentynyt siitä, miten monille on tuntunut tulevan yllätyksenä, että julkisuuden henkilötkin mokailevat ja ovat ihan tavallisia ihmisiä vikoineen ja heikkouksineen.

”Luovat ihmiset ovat lähtökohtaisesti rikkinäisiä ja juuri siksi meistä tulee näyttelijöitä, esiintyjiä, kirjoittajia, artisteja, taiteilijoita, koomikoita ja niin edelleen. Se on rikkinäisille ihmisille väylä purkautua. En tajua, miksi ihmiset ovat niin järkyttyneitä, kun tämä rikkinäinen puoli tulee esiin”, Snider tuumaa.

”Kun Dave jäi kiinni masturboinnista… Ensinnäkin, aika moni teistä tekee sitä samaa. Toiseksi, hän on muusikko, ei pappi. Ei hänen voi odottaa käyttäytyvän kuin pappi. Helvetti, eihän sitä voi odottaa papiltakaan! Silti ihmiset ovat ihan järkyttyneitä.”

Snider vei keskustelun astetta pidemmälle ja alkoi pohtia, miksi taiteen pitäisi menettää arvonsa ja lentää roskiin, jos sen tekijä on tehnyt jotain väärää. Sniderin mielestä taide ja sen tekijä täytyy osata erottaa toisistaan.

”Jos selviäisi, että Michelangelo oli pedofiili, lakkaisimmeko käymästä Sikstuksen kappelissa? Peittäisimmekö hänen maalauksensa? Se taide ei ole enää upeaa, koska sen tekijä osoittautui pedofiiliksi?” Snider heittää hypoteettisesti.

”Kaikilla taiteilijoilla ja luovilla ihmisillä on luurankoja kaapissaan. Heti kun joku luuranko tulee esiin, olemme heti: ’Hän ei ole enää hauska’, tai ’Hän ei ole enää hyvä näyttelijä’. Kevin Spacey on yksi aikansa hienoimmista näyttelijöistä, mutta hän on meille yhtä kuin kuollut, koska… Enkä sano, että se mitä hän teki on oikein. Mutta hän on rikkinäinen persoona, on aina ollut. Juuri se teki hänestä mahtavan artistin. En vain ymmärrä, miksi lapsi pitää heittää pois pesuveden mukana, kuten sanonta kuuluu. En yritä puolustella kenenkään tekoja, puhun vain siitä, miten taide heitetään syrjään, alennetaan ja hylätään siksi, että sen tekijä osoittautuu hairahtuvaiseksi ihmiseksi.”

”Ihmisten tulisi myös olla varovaisia [muiden kritisoimisessa], sillä useimmat meistä elävät lasitalossa. Kun kävin senaatin edessä 1980-luvulla [PMRC-komitean kuulusteltavana], minulle puhuttiin, kuin olisin alinta pohjasakkaa. No, kaikkien näiden vuosien jälkeen minä olen edelleen naimisissa ja Goret (Al ja Tipper, PMRC:n perustaja) ovat eronneet. Yksi heidän lapsistaan jäi kiinni hallussapidosta – yksikään minun lapsistani ei ole tehnyt sellaista. Tai ehkä heillä on vain ollut tuuria. Mutta pointtini on se, että älä tuomitse, ettei sinua tuomittaisi.”

Lisää luettavaa