”En valitettavasti pysty kuuntelemaan Cause of Deathiä…” – haastattelussa Obituary

28.12.2015

Obituaryn debyyttialbumi Slowly We Rot (1989) oli eräs aikakautensa brutaaleimmista levytyksistä. Erityisen vaikutuksen teki voimakasääninen kärisijä John Tardy, joka tulkinnassa ei ollut sijaa edes lyriikoille.

Reilua vuotta myöhemmin ilmestynyt kakkoslevy Cause of Death on noussut riffimyrskyineen erääksi Obituary-diskografian ehdottomista helmistä. Onkin mielenkiintoista kuulla, että rumpali Donald Tardy ei voi sietää albumia.

– Olin silloin parikymppinen Slayer-fani ja halusimme vain soittaa musiikkia. Ei käynyt mielessäkään, että meidän tekemisemme voisivat päätyä death metalin historiaan. No, ryhdyimme sitten kirjoittamaan biisejä ja tajusimme aika pian, että tämähän on pirun rankkaa ja hyvää kamaa!

– Uusi teknologia teki silloin tuloaan ja tuntui kiinnostavalta. Valitettavasti käytimme studiossa triggeriä ja menimme rumpusoundien suhteen täydellisesti metsään. En pysty kuuntelemaan Cause of Deathiä levyn virvelisoundin takia! Se riipii korviani, aivan kuin joku raapisi liitutaulua kynsillään. Tämä on varsin harmillista, sillä iso osa levyn riffeistä on aivan klassikkokamaa.

– Albumin soolokitaristina toimi James Murphy, ja sekin oli virheliike. En liiemmin pidä Jamesin sooloista. Allen West oli iso osa Obituaryn debyyttilevyn soundia, ja sitten James tuli… No, hän teki hyviäkin juttuja, mutta kuuluvatko sellaiset soolot Obituaryn tyyliin? Cause of Death oli itse asiassa jo melkein valmis, kun tuottaja Scott Burns ehdotti Murphyn pestaamista. Hän tulikin sitten studioon ja purkitti soolo-osuutensa. Jutut kuulostivat kieltämättä tuoreilta ja omaperäisiltä, mutta en voi mitään sille ajatukselle, että Westin kitarointi on minulle enemmän Obituarya. Allen on kaiken kaikkiaan eräs floridalaisen death metalin kulmakivistä.

– Onneksi palasimme ruotuun seuraavilla levyillä. Allen tuli takaisin ryhmään, ja bändin fiilis oli kaikin puolin kunnossa. World Demise on ehkä kaikkien aikojen Obituary-suosikkini… Siellä ei ole yhtään huonoa biisiä.

– Cause of Deathin kanteen liittyy mielenkiintoinen juttu. Wikipedian mukaan Sepultura oli jo ehtinyt varata kuvan Beneath the Remains -levyn kanneksi, mutta tarina ei pidä paikkaansa. Roadrunner Records esitteli saman kuvan meille ja Sepulturalle, yhtä aikaa, ja me sanoimme välittömästi kyllä. Kuva olisi toki kelvannut myös Sepulturalle, mutta me ehdimme ensin.

Julkaistu Infernossa 10/2015 Deathcrusher-kiertueartikkelin kainalona. Lue pääjuttu tästä klikkaamalla.

Lisää luettavaa