Haastis: Meshuggah Tuskaan kesken levynteon

18.07.2011
Bändi sorvaa paraikaa uutta levyllistä pahaenteisiä ja julmia biisejä.
Kuva: Ruotsalainen erikoispartio Meshuggah julkaisi viimeisimmän levynsä ObZenin kolme vuotta sitten. Seuraaja voidaan saada jo tänä vuonna, ja kitaristi Mårten Hagström lupailee siitä entistä pahaenteisempää levyä. Teksti: Vilho Rajala Kuva: Micke Sandström www.meshuggah.net Inferno tavoitti Mårten Hagströmin studiolta, jossa Meshuggah valmistelee uutta levyä. Ensin pitää kuitenkin hoitaa festarikeikat kunnialla loppuun. – Meillä on Tuskan jälkeenkin vielä muutama keikka, mutta sitten keskitymme sävellystyöhön täysillä, hän sanoo. Materiaalia on kuulemma koossa todella paljon. Vielä on liian aikaista antaa kattavia luonnehdintoja uuden levyn tyylistä, mutta muutaman adjektiivin Hagström sanoo. – Juuri nyt tuntuu siltä, että levystä on tulossa pahaenteinen. Monissa jutuissa on todella julma tunnelma. Hagströmin mukaan mahdollista, että levy on valmis jo syyskuussa. Tällöin se saataisiin ulos vielä tänä vuonna. Bändi ei ole kuitenkaan asettanut itselleen deadlinea. Kolme vuotta sitten ilmestynyt ObZen oli Meshuggah-mittapuulla melkoisen suoraviivainen ja helposti lähestyttävä levy. Edeltäjä Catch 33 (2005) oli kokeileva ja luikerteleva teos, josta oli huomattavasti vaikeampi saada otetta. – ObZen oli hyvä vastapaino Catch 33:lle. Tuntui yllättävänkin hyvältä palata takaisin normaaliin biisiformaattiin. Olemme myös huomanneet, että ObZenin biisit toimivat livenä erittäin hyvin, Hagstöm sanoo. Viime vuonna bändi esitteli liveosaamistaan paitsi lavoilla, myös Alive-dvd:n muodossa. Erittäin laadukas livetallenne on otettu kiitellen vastaan, varsinkin kun se on bändin ensimmäinen täyspitkä live-dvd. – Emme halunneet tehdä mitään rokumenttia tai survoa levylle kaikkia mahdollisia ekstroja, vaan halusimme keskittyä itse asiaan. Ian McFarland (ohjaaja) auttoi todella paljon, koska hän oli todella innoissaan projektista alusta saakka. Tuska-sunnuntain settilista painottuu ObZeniin, koska bändi on yhä sen levyn kiertueella. Luvassa on Hagströmin mukaan toista tuntia ruotsalaista hulluutta. – Suomi on kohdellut meitä aina hyvin ja sinne on nytkin erittäin mukava tulla!

Ruotsalainen erikoispartio Meshuggah julkaisi viimeisimmän levynsä ObZenin kolme vuotta sitten. Seuraaja voidaan saada jo tänä vuonna, ja kitaristi Mårten Hagström lupailee siitä entistä pahaenteisempää levyä.

Teksti: Vilho Rajala Kuva: Micke Sandström www.meshuggah.net

Inferno tavoitti Mårten Hagströmin studiolta, jossa Meshuggah valmistelee uutta levyä. Ensin pitää kuitenkin hoitaa festarikeikat kunnialla loppuun.

– Meillä on Tuskan jälkeenkin vielä muutama keikka, mutta sitten keskitymme sävellystyöhön täysillä, hän sanoo.

Materiaalia on kuulemma koossa todella paljon. Vielä on liian aikaista antaa kattavia luonnehdintoja uuden levyn tyylistä, mutta muutaman adjektiivin Hagström sanoo.

– Juuri nyt tuntuu siltä, että levystä on tulossa pahaenteinen. Monissa jutuissa on todella julma tunnelma.

Hagströmin mukaan mahdollista, että levy on valmis jo syyskuussa. Tällöin se saataisiin ulos vielä tänä vuonna. Bändi ei ole kuitenkaan asettanut itselleen deadlinea.

Kolme vuotta sitten ilmestynyt ObZen oli Meshuggah-mittapuulla melkoisen suoraviivainen ja helposti lähestyttävä levy. Edeltäjä Catch 33 (2005) oli kokeileva ja luikerteleva teos, josta oli huomattavasti vaikeampi saada otetta.

– ObZen oli hyvä vastapaino Catch 33:lle. Tuntui yllättävänkin hyvältä palata takaisin normaaliin biisiformaattiin. Olemme myös huomanneet, että ObZenin biisit toimivat livenä erittäin hyvin, Hagstöm sanoo.

Viime vuonna bändi esitteli liveosaamistaan paitsi lavoilla, myös Alive-dvd:n muodossa. Erittäin laadukas livetallenne on otettu kiitellen vastaan, varsinkin kun se on bändin ensimmäinen täyspitkä live-dvd.

– Emme halunneet tehdä mitään rokumenttia tai survoa levylle kaikkia mahdollisia ekstroja, vaan halusimme keskittyä itse asiaan. Ian McFarland (ohjaaja) auttoi todella paljon, koska hän oli todella innoissaan projektista alusta saakka.

Tuska-sunnuntain settilista painottuu ObZeniin, koska bändi on yhä sen levyn kiertueella. Luvassa on Hagströmin mukaan toista tuntia ruotsalaista hulluutta.

– Suomi on kohdellut meitä aina hyvin ja sinne on nytkin erittäin mukava tulla!

Lisää luettavaa